L’EIXIDA


La Biblio, amenaçada pel districte
25 Abril 2010, 8:11 am
Filed under: Sant Andreu de Palomar | Etiquetes:

La Biblio, renom amb el que es coneix l´Ateneo Libertario Libre Pensamiento té 20 anys d´història. Es troba al Parc de les Aigües sense número.

El 1990 va ser okupat per un grup de joves del barri de la Trinitat Vella per fer-lo servir com a local d´assaig. El 1993, bona part dels grups de música van marxar a l´actual Rock´N&Trini, però un parell de grups van romandre al primer local.

Juntament amb un grup de persones que no formaven part de cap grup van decidir donar un nou ús a aquest espai. Van fer una recollida de llibres i van crear una biblioteca popular. D´aquí ve el nom amb el que es coneix aquest espai popularment. També van donar-li un nom “oficial” i van transformar l´espai perquè es pogués fer una cafeta, un buc d´assaig …

El 1995, Parcs i Jardins va intentar desallotjar-los, però es va encetar una forta campanya en contra i la situació es va resoldre amb una cessió per part de Parcs i Jardins per l´ús de l´espai. Ara, però, el districte els vol desallotjar, al·legant que aquest local va ser okupat i no cedit, tot i que la gent de la Biblio té un document de Parcs i Jardins on es diu que estan en aquell local en règim de cessió.

A principis de febrer va haver-hi una reunió a tres bandes: la Biblio, la Plataforma Vecinal de la Trinitat Vella i la regidora del Districte Gemma Mumbrú, qui els va informar de diverses coses:

L´Associació de Veïns de la Trinitat Vella no ha fet més que posar impediments perquè el districte no es pogués reunir amb la Biblio.

L´ajuntament vol que el local sigui compartit amb un punt d´informació de la ruta dels museus que s´estendrà per Barcelona.

Els ocupants de la Biblio han de marxar una temporada fins que es rehabiliti l´espai i se separi físicament per acollir els dos col·lectius. Mentrestant, se’ls cedirà un espai perquè puguin guardar les coses.

Podran tornar quan s´acabin les obres, podent fer ús de l´espai durant les tardes i les nits, i hauran de deixar l´espai pel museu durant els matins.

De moment, no hi ha diners per fer l´habilitació del local, i per tant, no hi ha una data d´inici d’obres. Encara no se sap quin tipus de gestió tindrà aquest local; si hi haurà una co-gestió amb el districte o una autogestió per part dels membres de la Biblio.

El dijous 4 de març va tenir lloc la segona reunió amb la regidora; els membres de la Biblio ja van lliurar la documentació necessària que demanava el districte i han presentat diverses propostes tant pel que fa a l´espai com pel que fa al lloc on podrien ubicar-se mentre duressin les obres de rehabilitació.

Poc abans d´aquesta reunió, els membres de l´Ateneu havien rebut una carta que fixava la data del desallotjament el mateix dia que tenien la reunió amb el districte. Dies abans havien rebut una altra carta que donava dos mesos de termini per presentar un recurs contra l´ordre de desallotjament als jutjats. Més tard, van rebre una multa de 300€ per un dinar popular que van fer al Parc de les Aigües. De moment, l´advocat de la Biblio està estudiant el cas. Vist això, semblen quedar clares quines són les negociacions que es poden esperar del Districte de Sant Andreu.






Els comentaris estan tancats.