L’EIXIDA


Taller de premsa i ràdio alternatives a Sants
7 Abril 2010, 11:28 pm
Filed under: Comunicació

La Universitat Lliure a Sants ha organitzat unes jornades per al proper cap de setmana per fer un Taller de Ràdio i Premsa Alternatives. El taller té per objectiu “impulsar la producció d’un periodisme alternatiu, és a dir, no comercial, però sobretot, crític”. Els actes tindran lloc a l’Ateneu Llibertari de Sants.

Taller de Premsa i Ràdio Alternatives

Introducció

Els estudis cognitius i crítics del discurs assenyalen que els mitjans massius de comunicació construeixen models mentals que orienten la manera com interpretem el nostre entorn social i natural. En particular, s’indica que, per exemple, les notícies de les empreses mediàtiques reprodueixen estereotips negatius sobre els moviments socials d’esquerra i sobre les comunitats d’immigrants treballarem (es) sense documents “oficials”. Davant la manca o poca presència de mitjans alternatius a les empreses mediàtiques, els estereotips negatius predominen en els consumidors de notícies, i d’aquesta manera, existeix, en determinats contextos socials, una tendència a considerar, per exemple, al moviment okupa i als ” immigrants “com un problema social, que atempten contra el” ordre social “.

Objectius
El propòsit d’aquest taller de premsa i ràdio és impulsar la producció d’un periodisme alternatiu, és a dir, no comercial, però sobretot crític, això vol dir que investiga i denuncia l’abús de poder i la desigualtat social, que a més, reprodueixen els mitjans massius mitjançant les seves notícies.

En particular, els objectius són:
1. Reflexionar sobre la importància dels mitjans alternatiu abans el predomini dels mitjans massius de comunicació.
2. Fer un taller on els i les participants observin problemes socials de la seva comunitat relatius a l’abús de poder i la desigualtat social.
3. Que els i les talleristes produeixin textos informatius senzills però fonamentals per informar sobre els problemes socials que s’observen en la seva comunitat.
4. El taller està obert a la producció textual i radiofònica d’altres temes d’interès dels i les talleristes, per exemple, literaris, musicals, etc.

Organització del Taller
Dia Primer. Contingut:
a) «És una ciutat fantasma poblada de falses aparences»: els mitjans massius de comunicació.
b) «No morirà la flor de la paraula»: uns mitjans alternatius i crítics.
c) Que els i les talleristes reflexionin sobre la seva comunitat i trien un tema del seu interès.
d) Què és i com es redacta un text periodístic per a ràdio i premsa?
i) Com es grava un text periodístic per ràdio?

Dia Segon. Contingut: e) Redacció d’un text periodístic sobre el tema d’interès dels i les talleristes.
f) Gravació d’un text periodístic per ràdio sobre el tema d’interès dels i les talleristes.
g) Presentació davant grup de les produccions periodístiques elaborades.

Nota:
1. El Taller s’inicia a les 11:00 hores, hi haurà un recés per dinar, i posteriorment es continua segons l’energia dels i les participants.
2. Els textos i gravacions elaborades seran publicades en ràdios alternatives: Contrabanda 91.4 FM de Barcelona, Ke Vaga Ràdio de la Ciutat de Mèxic, i Ràdio Proletaria a Chiapas, Mèxic.
3. Proposar un equip de producció periodística per a premsa i ràdio amb els i les talleristes interessats, per elaborar i publicar textos informatius, més enllà d’aquest Taller, que serveixi als moviments socials i culturals alternatius de Barcelona i altres latituds.

Materials
Paper i bolígraf

Inscripcions i més informació Escriure a libelularoja@gmail.com

Encarregat del Taller:
Red Cloud, estudiant del doctorat Comunicació Lingüística i Mediació Multilingüe a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Investiga la representació de moviments socials a la premsa des de la perspectiva de l’Anàlisi Crítica del Discurs. Es exerceix com a productor de ràdio; també ha estudiat Història de la Religions, paleografia (transcripció de textos jurídics novohispanos), apicultura i col.labora amb diverses organitzacions socials.

Que no et mengin el cap els mitjans massius comercials.
Aprèn, critica i comunica.
Bibliografia recomenada
FOWLER, ROGER, Language in the news. Discourse and ideology in the press, ed. Toutledge, London, 1991.
RAMONET, I. La golosina visual. Madrid, Debate, 2000.
VAN DIJK, TEUN, Racismo y análisis crítico de los medios, Paidós, Barcelona, 1997.
VAN DIJK, TEUN, Noticias: el soporte de la dominación, dice Teun van Dijk en entrevista,
http://fraynelson.com/biblioteca/sociedad/noticias_soporte_de_la_dominacion.htm

Anuncis

Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: