L’EIXIDA


“Participar en una cooperativa de consum implica un canvi de model econòmic i social”
4 Desembre 2009, 5:19 pm
Filed under: Entrevistes

La Raquel en un acte durant les Festes de Primavera.

Cada cop la societat està més preocupada per la seva alimentació, la salut i un consum responsable. Parlem de tot això amb la Raquel Peiró, membre de la Cooperativa El Borró.

– Primer mite: comprar en una cooperativa de consum -o en general els productes agroecològics- és més car. És cert?

No és un mite. Entenem que participar en una cooperativa de consum de productes agroecològics implica un canvi de model econòmic i social més just, i per tant el preu ha de ser just per al productor i per al consumidor. El productor estableix un preu per als seus productes d’acord amb els consumidors, sense intervenció d’agents externs (distribuïdores, mercats internacionals,…) i ajusta la producció a les vendes.

Nosaltres com a consumidors coneixem l’origen del que mengem, sabem com s’ha treballat, tenim contacte directe a qualsevol aspecte relacionat amb la producció i aconseguim un preu just i unes condicions de compra més avantatjoses.

Penso que la idea és que aquests productes no siguin un luxe i que organitzant-nos i, sobretot, canviant models de relacions entre consumidors i productors això pot ser possible. Per això optem per una forma de relació més directa amb el productor i garantir que aquests tinguin un sistema de producció respectuós amb els treballadors, l’explotació de la terra o la procedència de la matèria prima, i si això és així, nosaltres, com a consumidors pagarem el preu que sigui més adequat.

– Segon mite: participar d’una cooperativa de consum comporta molt de temps.

Jo diria que comporta més temps, no molt de temps, però insisteixo, és un temps que no dediquem només al consum sinó també al canvi. De totes maneres, aquest temps és relatiu perquè no tots els socis de la cooperativa participem de la mateixa manera en el mateix moment. Amb això em refereixo que tots tenim uns compromisos fixos (torn de preparació de cistelles, fer la comanda i participar de l’assemblea) i uns compromisos rotatius que impliquen una dedicació més continuada, que és el cas de la participació en alguna comissió de treball. Actualment, funcionem amb tres comissions de treball: la comissió permanent, la d’unificació de comandes i la comissió de formació.

– Segons la vostra carta de presentació voleu “canviar els nostres hàbits alimentaris, consumint allò que necessitem i no el que ens dicta el sistema”. Què és el que ens dicta el sistema?

Amb això ens referim que som conscients que el model alimentari que ens imposa el sistema no és sostenible i no és just ni socialment ni laboral ja que unes poques empreses controlen la major part de la distribució alimentària. Això ha provocat que l’alimentació es converteixi en una indústria.

La indústria alimentaria no té en compte ni el productor ni el consumidor, només el poder econòmic, i denunciem amb aquest projecte aquest sistema que només tracta d’enriquir-se a costa de les necessitats bàsiques dels ciutadans. Les cooperatives de consum, a molt petita escala, intentem ser crítics amb el que passa en relació al consum i amb les nostres necessitats, i conseqüentment intentem ser més responsables amb el nostre consum.

– I què és el que necessitem? Per què és tant necessari canviar els hàbits de consum?

Doncs per tot el que ja he anat comentant; per ser conscients del consum, per ser crítics, per intentar disminuir les injustícies tan a nivell social com laboral així com per ser responsables amb el medi ambient…

– Més enllà de les qüestions de salut. El tercer mite: comprar en cooperatives i en lloc del supermercat no serveix de res. Què hi dieu?

És òbvia la resposta: que no!!!! Penso que a part de ser un grup de persones que ens autogestionem per consumir uns productes ecològics, com ja he dit, el projecte va molt més enllà: és una participació que implica un canvi econòmic i social. Des de la ciutat vivim totalment desconnectats de la terra. Un dels objectius és restablir una relació mirant al camp. Per això consumim els productes locals, fent possible una alternativa real i digna en el món rural. Per altra banda ens anem fent conscients i consumim només els productes de temporada, cosa que és molt més respectuós amb el medi ambient. A més a més, formar part d’una cooperativa també implica una manera de potenciar allò social per sobre de l’individual, de participació democràtica i de canvi econòmic.

– Sembla que cada cop hi ha més cooperatives de consum i més consciència de la necessitat de consumir productes agroecològics. Quina rebuda té a Sant Andreu? Quantes unitats familiars participeu d’El Borró?

Sí, així sembla. Quan vam començar, ara fa justament fa 5 anys, participàvem del projecte unes 12 unitats familiars. En els darrers dos anys hi ha hagut un augment en la demanda de participació i sobretot en informació. La gent que passa per l’associació de veïns de Palomar, que és on estem ubicats actualment, veu les verdures i fruita i entra a preguntar; alguns van més enllà i altres es queden amb la informació, però ja està bé, és una manera que la gent s’assabenti d’altres models de consum. Actualment som 22 unitats de consum en actiu i algunes altres que per motius personals són socis de la cooperativa, però no participen de l’activitat setmanal. Per altra banda, m’agradaria destacar que pensem que les cooperatives han de tenir un límit per tal de no perdre de vista els seus objectius i principis, i evidentment per un tema organitzatiu. Nosaltres considerem que el límit està entre 25 i 30. Un cop hàgim superat aquest límit, s’haurà de donar entrada a la gent que hi hagi interessada creant un Borró II, per exemple.

– A finals del curs passat la ILP per declarar Catalunya Lliure de Transgènics va arribar al Parlament, però ni tan sols es va poder debatre. Quin és el camí, doncs, per avançar cap a una agricultura ecològica i de proximitat?

Penso que les cooperatives de consum són un bon camí… pensa que actualment el que fa falta és productors que també vagin en aquesta línia. Van apareixent nous productors, però en diferents trobades a les que hem assistit, cooperatives de nova creació manifesten dificultats en la recerca de productors pròxims i que garanteixin una producció respectuosa i ecològica amb els quals puguis establir una relació de confiança mútua. Bé, de fet, a nosaltres, quan vam començar ens va costar trobar un productor i vam anar temptejant diferents opcions fins que vam trobar Cal Rosset, que és el nostre productor. Tant de bo que al Borró tinguem moltes demandes d’entrada i s’hagi de fer una segona cooperativa al barri, un Borró II.

– El 28 de novembre hi ha una trobada nacional a Bellpuig d’Urgell amb pageses, cuineres, consumidores, etc. per tractar temes relacionats amb els transgènics, l’alimentació i la salut, convocada per Som lo que Sembrem. Hi assistireu? Us coordineu d’alguna manera amb altres col·lectius o participeu de plataformes que lluiten per una alimentació i una agricultura més sostenible?

No crec que hi assistim perquè és la festa major de Sant Andreu… però intentem participar de les diferents plataformes i convocatòries que es fan en relació a temes relacionats amb el consum.

Actualment formem part d’Ecoconsum que és una xarxa referent dels grups de consumidors responsables de productes ecològics a Catalunya. A més a més, hem participat de les trobades de les “Reperes” (trobades de consumidors de cooperatives i productors de Catalunya) que s’han convocat i també en les diferents campanyes i jornades en relació a temes relacionats amb la cooperativa. Intentem no treballar sols amb això i participar de les xarxes i trobades amb altres cooperatives perquè, per una banda, permet tenir una visió més àmplia, compartir experiències i treballar conjuntament cap a la transformació i canvi social i econòmic en relació al consum.

Anuncis

2 comentaris

[…] saber-ne més, podeu llegir l’entrevista que els vam realitzar en el butlletí número 34, de novembre de 2009. A continuació, us en […]

Retroping per L’EIXIDA

[…] saber-ne més, podeu llegir l’entrevista que els vam realitzar en el butlletí número 34, de novembre de 2009. A continuació, us en […]

Retroping per La cooperativa El Borró celebrarà el seu 5è aniversari « L’EIXIDA
Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: