L’EIXIDA


Crònica de l’amenaça de desallotjament d’aquest matí a Bon Pastor
19 Novembre 2009, 2:12 am
Filed under: Opinió, Sant Andreu de Palomar | Etiquetes: ,

Al portal de contra-informació IndymediaBarcelona ha aparegut aquest article del que hem considerat idoni fer-nos-en ressò per evidenciar que la lluita pel manteniment de les cases barates anava més enllà de la pròpia casa, i que s’incloïa la necessària crítica al Patronat Municipal de l’habitatge, l’especulació que ha fomentat i com està enviant famílies al carrer sense cap mirament. El capitalisme en estat pur: entre la necessitat d’un sostre i la propietat, l’Ajuntament de Barcelona ho té clar, i no pateix d’escrúpols a l’hora de deixar la gent al carrer. I sinó, que ho preguntin a les famílies de Baró de Viver que tenen dates de desallotjament a partir del 20 de novembre.

Panoràmica del Bon Pastor

Ajornat el desallotjament previst per aquest matí a Bon Pastor

Aquest matí a les 9 s’ha realitzat una concentració dels veïns i ex-veïns de les cases barates de Bon Pastor davant de la porteria del carrer Sèquia Madriguera 17, on estava previst el desallotjament de la família Moliner Bermejo. La mare, María Rosa Bermejo, estava plorant davant de les càmeres de vídeo mentre la seva filla i el marit baixaven mobles, amb l’ajuda de l’altre fill, que també viu al pis.

Aquesta família, fins l’any 2007, vivia al carrer Basella, a la primera filera de cases barates que es va enderrocar. Gràcies a la mediació del Patronat de l’Habitatge i al recolzament actiu de l’Associació de Veïns, com tots els inquilins de les primeres 145 cases, van acceptar l’accés a un pis de compra, avalat pel propi Patronat, amb una hipoteca del Banc Sabadell. A canvi, el Patronat ha rescindit el contracte amb el qual des de diverses generacions la família vivia a les cases barates, pagant un lloguer mínim amb dret a subrogació.

Passats aquests dos anys, durant els quals els pocs veïns que no van acceptar aquest tracte van ser desallotjats amb violència per part dels antidisturbis de la Guàrdia Urbana, aquesta família, així com d’altres de les reallotjades, van adonar-se que les coses no eren tan idíl·liques com Patronat i AVV els havien pintat, per convèncer-los i quedar-se amb els seus contractes i els terrenys de les cases. Les hipoteques van pujar diverses vegades en 2 anys, la subvenció que suposadament havien de rebre per la Generalitat s’ha de tornar poc a poc a la declaració de renta i, sobretot, els subministraments (elèctric, gas, aigua) valen 10 vegades més que a les cases barates. Com moltes famílies, no van poder continuar pagant la hipoteca.

Quan el Banc Sabadell va reclamar la propietat del seu pis, el Patronat, interpel·lat per la família, va respondre que ja no tenien res a veure amb ells. L’Associació de Veïns, tant interessada en què es firmés l’acord, va ser ràpida en desaparèixer davant d’aquest problema. Avui al matí, aquesta família tenia ordre de deixar el pis, i d’anar al carrer: la mare, la filla amb el marit i els tres nens petits, el germà amb quatre criatures més. Sort de la solidaritat veïnal, les veïnes i veïns concentrats allà aquest matí han aconsellat a la família de no marxar voluntàriament del pis, i de continuar dintre fins obtenir una solució concreta. Així l’ordre judicial s¡ha aplaçat per unes setmanes.

L’alerta continua: aviat ens trobarem amb una família al carrer, una família que va formar part de l’història de les cases barates, abandonades durant 80 anys pel Patronat i ara reivindicades per poder-hi especular, amb la complicitat d’una AVV de la qual aquest matí cap integrant ha tingut la decència de presentar-se. Sobretot, a un barri on ja es compten més de vint cases barates buides, que el Patronat va vandalitzar en la seva majoria, per impedir que s’ocupessin, quan per llei els propietaris no poden deixar més de tres mesos un pis buit.

Si “no hay mal que por bien no venga”, potser després d’aquest esdeveniment els veïns de les cases barates reflexionin sobre qui tenen davant a l’hora de “negociar”, i sobre com organitzar-se junts per aturar aquest Pla de Remodelació, que a més d’expoliar el seu patrimoni històric i identitat, els anul·la els pocs drets en favor dels bancs i de les grans companyies.

Vegeu vídeo i notícia de BTV aquí.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: