L’EIXIDA


“La irresponsabilitat política de l’establiment del desnonament exprés”
8 Novembre 2009, 10:43 am
Filed under: Opinió | Etiquetes:

Enmig de la crisi especulativa i immobiliària, amb molts pisos buits i moltes famílies endeutades de per vida, l’Administració prepara una legislació que acabarà d’agreujar encara més aquesta situació. A l’Eixida hem rebut aquesta carta de VdeVivienda (Hd’Habitatge) que parla sobre aquest tema i considerem especialment idònia publicar aquests dies.

La irresponsabilitat política de l’establiment del desnonament exprés

Les Corts Generals han tramitat i aprovaran una reforma de diferents lleis que conduiran a accelerar els tràmits per l’execució del desnonament. Aquesta reforma ve argumentada oficialment per la necessitat de posar al mercat un major nombre d’habitatges. Aquesta és una fal·làcia que no escolta la realitat dels darrers anys. La submissió del lloguer al mercat posat en marxa pel decret Boyer i la Llei d’Arrendaments Urbans, la liberalització del sòl del 1998 i la reforma del procés civil de l’any 2000 són una clara mostra de l’erràtica direcció d’aquest tipus de mesures: el preu dels habitatges s’ha disparat i les condicions de compra i lloguer han empitjorat exponencialment. Més mercat és més poder per als especuladors.

Aquesta mesura és la mesura més irresponsable en matèria d’habitatge que s’ha pres recentment. Al darrere de la intenció de captar el vot del petit propietari, el legislador ha oblidat que estem davant la pitjor crisi viscuda i que aquesta ha estat causada directament per l’especulació immobiliària que protegien les normes esmentades. En un context d’augment exponencial de l’atur, de sobreendeutament, aquesta mesura significarà el desnonament de milers i milers de famílies. La irresponsabilitat del legislador és clara: si no hi ha un parc públic de lloguer assequible, aquesta mesura equival a deixar al carrer a milers de persones. Es tracta, en definitiva, d’una vulneració flagrant del dret a una vivenda digna, tan proclamat i tan ignorat al mateix temps.

Tanmateix, aquesta mesura, sumada a la pràctica inexistència d’habitatges per a persones en situacions de risc d’exclusió i la pèssima gestió del parc existent d’habitatges de lloguer que romanen buits, doncs deixa el ciutadà totalment desproveït d’aixopluc en el pitjor moment de l’economia.

La mesura del legislador estatal es suma a la irresponsabilitat dels governs autonòmics, que han aprovat mesures destinades a construir més habitatges amb l’etiqueta però sense les facilitats de la protecció oficial i no tindran un altre efecte que continuar sobreendeutant a la població, en cas de tenir un èxit que considerem remotament possible.

Des de VdeVivienda fem una crida a la societat a mobilitzar-se en contra d’aquestes mesures i exercir l’acció ciutadana per tal d’evitar la seva aplicació.

Assemblea pel dret a un habitatge digne de Barcelona (VdeVivienda)

Barcelona, 29 d’octubre de 2009

Anuncis

Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: