L’EIXIDA


Okupació a Sant Andreu, desallotjament al Prat
29 Octubre 2009, 9:46 am
Filed under: Sant Andreu de Palomar | Etiquetes:
Amb el Cine Princesa, la Valdecasas marcava el seu modus operandi

La resposta de la gent va ser directa i contundent

Ahir, dimecres 28 d’octubre, es complien 13 anys del desallotjament del Cine Princesa de Barcelona. Aquest desallotjament ha passat a la història per les desmesurades forces policíaques i la brutalitat que la Policia espanyola va portar a terme: va ser un assalt de matinada, amb desenes d’unitats motoritzades, amb un helicòpter, i nombrosos/es detinguts/es. Era la carta de presentació de Julia García-Valdecasas com a Delegada d’Interior a Barcelona. La resposta també va ser premonitòria aleshores: a l’endemà, milers de manifestants es van enfrontar a la policia en una jornada que va quedar a la retina de molta gent, per entendre i posar a la pràctica allò que la unió fa la força i que si hi anem convençuts/es, no hem de tenir por d’enfrontar-nos a la policia amb tots els mitjans al nostre abast.

I va ser coincidint amb aquesta efemèride que ahir van tenir lloc dos successos molt relacionats. D’una banda, al Prat de Llobregat hi van desallotjar el Kasal Okupat del Prat KOP-Alta Tensió. Aquest espai portava 6 anys alliberat, des que el gener del 2003 un seguint de gent va entrar a l’antiga seu de la FECSA i li va començar a donar un ús social, amb espai per trobades culturals, musicals, lúdiques, etc., sempre des d’un punt de vista polític crític i fomentant el teixit social. Des de l’Eixida volem fer una especial menció d’aquest espai ja que fa poc més d’un any, el maig de 2008, hi vam organitzar un concert per l’autogestió juntament amb el Sant Feliu Respon.

D’altra banda, aquí al poble, a Sant Andreu, vam tenir constància d’una nova okupació, la de l’antic espai de Can Llimona, a la Plaça de les Palmeres. A continuació us deixem una crònica de com va anar la tarda d’ahir.

Ahir dimecres a la tarda, a les 17h, es va convocar una concentració de suport. Feia dies que s´havia alliberat un nou espai a St. Andreu i es volia procedir a derribar la tàpia que tancava l´accés a l´immoble.

La casa en sí era ja una vella coneguda dels squatters andreuencs: l´antic CSO Can Llimona havia tornat a ser ocupat feia ja uns dies per un altre grup d´okupes, aquest cop vinguts de fora de Sant Andreu, amb la intenció de convertir-lo en habitatge però amb la possibilitat de fer activitats obertes al poble.

L´okupació de la casa situada a la Pl. de les Palmeres a la cantonada entre els carrers Coroleu i Castellbell va generar molta expectació. A les 17h hi havia unes 35 persones vingudes de St. Andreu i de Barcelona. Hi havia de tot: antics okupes de Can Llimona, els okupes de la Gordíssima, okupes d´altres cases andreuenques, solidàries barcelonines i fins i tot un periodista amb el carnet de premsa caducat.

A dos quarts de sis van començar a sentir-se cops des de dins de la casa. Van aparèixer aleshores quatre mossos d´esquadra que van procedir a identificar una persona. Poc després van marxar. A les set encara es picava amb ganes, però sense resultat. Minuts més tard es canviava d´idea i es començava a picar a la porta principal. Fins a tres cotxes de la guàrdia urbana van anar passant pel lloc sense aturar-se.

A les set va aparèixer el berenar, un convit del CSO la Gordíssima i dels nous okupes de Can Llimona: patates fregides, sucs, galetes i magdalenes a sobre d´una fusta estirada entre dos cavallets. A dins se seguia picant la tàpia.

Cap a un quart de vuit es va aconseguir fer un forat. Poc després el forat era prou gran per poder passar un mall des de l´interior de la casa per tal de que els i les solidàries poguessin ajudar a destapiar des de l´exterior.

Cap a tres quarts de vuit, quan pel forat ja hi podia passar una persona, va aparèixer un cotxe dels mossos que va requisar el mall i una pala, va tornar a identificar a la mateixa persona i va impedir que es poguessin continuar les feines de destapiatge i desenrunament del nou habitatge.

Podeu veure aquí algunes fotos.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: