L’EIXIDA


Visita judicial a la futura estació del TAV de la Sagrera
24 Setembre 2009, 10:53 am
Filed under: Països Catalans, Sant Andreu de Palomar | Etiquetes: ,

El TAV acompanya una gran operació especulativa.

El TAV acompanya una gran operació especulativa.

Amb aquest titular, algú podria pensar que, enmig de les obres que s’estan construint arran del TAV, hi ha algun cas de desviament de fons o apropiació indeguda, com amb tot l’afer del Palau de la Música. No ho desementim pas, perquè no tenim informació en cap dels dos sentits. Així doncs, la visita de 5 jutges de l’Audiència Nacional espanyola a les obres del TAV, tant per sota la Sagrada Família com a la Sagrera, platenja, com a mínim, alguns dubtes, que es poden resumir en una sola pregunta: què hi han vingut a fer?

Crida l’atenció, sobretot, per dos motius. En primer lloc, perquè l’AN espanyola té competències només en aquells casos (delictes) que tenen la seva implicació arreu de l’Estat, i que es concreten,sobretot, en: terrorisme (sic), narcotràfic, corrupció a gran escala, etc. De moment, cap indici sembla portar algun d’aquests delictes cap al TAV.

De fet, ho confirma el fet mateix que no hi hagi cap denúncia oberta en aquest sentit. I això porta al segon motiu de la sorpresiva visita. Fins on se sap, els jutges i jutgesses es dediquen a fer aplicar la llei, però no tenen perquè tenir amplis coneixements d’arquitectura, fonaments, construcció d’edificis, etc. Per molt que els acompanyés un arquitecte, ells, com a jutges, no estan capacitats per donar veracitat a les seves paraules. Si fos el cas que tots ells tenen, també, la carrera d’arquitectura, a part de la de dret, és quelcom que s’hauria hagut de fer constar notòriament i, en tot cas, la seva presència allà s’hagués degut més a aquest fet que no pas al fet de ser membres de l’AN. Com que no s’ha dit, es pot entendre que no la posseeixen. En aquest cas, sembla que la seva funció hagi estat de la “creure” el que deia l’arquitecte, una funció, però, que sembla més pròpia d’un/a notari/a (“donar fe”), que no pas d’un jutge, 5 en aquest cas, vinguts expressament de Madrid.

La visita, però, sembla haver aixecat més expectació pel que no van fer que pel que sí que van fer. I és que la negativa a reunir-se amb el President del Patronat de la Sagrada Família, Joan Rigol, i l’Arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha aixecat força polèmica. No se saben exactament els motius d’aquesta evasiva, com tampoc com s’ha desenvolupat la visita a l’estació de la Sagrera, de la que la majoria de mitjans només n’han dit l’enunciat, mentre alguns l’han obviat directament. Una tònica que ve sent habitual, ja que també, molt d’ells, obvien les reclamacions de la Plataforma AVE pel Litoral, així com dels col·lectius i entitats que directament s’oposen al TAV i totes les seves conseqüències urbanístiques, mediambientals i econòmiques.

La resposta que plantejàvem al començament, doncs, no sembla fàcil. Però en una dinàmica del govern Zapatero (i entenent que la separació de poder legislatiu, executiu i legislatiu és només una il·lusió) de façana, de gestos de cara a la galeria, i de cortines de fum per anar tapant forats (i esvorancs), no és descabellat pensar en una maniobra propagandística per calmar ànims i mirar de transmetre garanties i tranquil·litat a les persones que viuen als voltants de l’obra de Gaudí, així com els seus benefactors. Un altre dubte, però, podrien plantejar-se els jutges que han visitat la Sagrada Família: si aquesta o els milers d’habitatges de l’entorn acaben patint algun tipus de desperfecte per culpa del TAV, se’ls podrà acusar de prevaricació? O directament d’inútils? O potser aleshores diran que ells només són jutges i no arquitectes…

Anuncis

Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: