L’EIXIDA


Diables, dimonis i colles amb bèsties de foc presentaran al•legacions a la transposició espanyola sobre la “directiva pirotècnica”
10 Agost 2009, 11:59 am
Filed under: Països Catalans | Etiquetes:
La cultura del foc és molt nostrada arreu dels Països Catalans

La cultura del foc és molt nostrada arreu dels Països Catalans

Tot i que la Directiva Europea que vol regular l’ús de la pirotecnia i altres elements de foc es va aprovar l’any 2007, no va ser fins a principis d’enguany que es van començar a viure mobilitzacions en contra; això sí, fou arreu dels Països Catalans. Ara, l’Estat espanyol ha de transposar la normativa, és a dir, adaptar el marc normatiu general per tirar-lo endavant al seu territori. La transposició espanyola no ha agradat a ningú, i en una reunió celebrada avui a Valls (l’Alt Camp), la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, així com d’altres colles i agrupacions del món del foc, han ratificat les al·legacions a l’esborrany de transposició fet per part del govern espanyol.

Aquestes al·legacions han fet coincidir el punt de vista de les federacions, els municipis, les diputacions i la Generalitat principatina. En termes generals, les al·legacions se centren en evitar restriccions severes a l’hora de realitzar espectacles de foc, com la professionalització per poder-ne fer ús, la distància mínima de 15 metres entre petard i públic, o la necessària signatura dels espectadors i espectadores assumint el risc de l’espectacle; aquesta possibilitat suposaria la signatura d’uns 2 milions de persones cada any, el públic aproximat dels espectacles de foc, uns 1500 anuals.

D’altra banda, algunes al·legacions també volen que la formació del personal acreditat o professional sigui a càrrec de les pròpies entitats, així com que l’autorització i conveniència dels espectacles no sigui a càrrec del públic, a través de les signatures, sinó a càrrec de la Generalitat. Fet i fet, totes les al·legacions van en el sentit de permetre que se segueixin realitzant els espectacles de foc com fins ara, i per això també se centren en les limitacions per potència (nivells 1, 2 i 3, normalment), així com per edat (que podria suposar l’eliminació de la Patum infantil, per exemple).

El termini per presentar al·legacions a la proposta espanyola de transposició conclou el 15 d’agost. A l’octubre, el govern espanyol en farà la proposta definitiva per dur al Parlament Europeu, qui resoldrà finalment el 4 de gener de 201o.

Més informació a: Llibertat (1 i 2) / Vilaweb / 3cat24

Anuncis

Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: