L’EIXIDA


Més informació i materials de les jornades per la llengua
8 Juliol 2009, 6:00 pm
Filed under: Sant Andreu de Palomar | Etiquetes: ,
Plafó de l'EIB amb un poema de Maria Mercè Marçal

Plafó de l'EIB amb un poema de Maria Mercè Marçal

A 2 dies de l’inici de les Jornades per la Llengua, l’Assemblea Popular Independentista, qui les organitza, ens ha fet arribar més informacions per tal de fer-ne difusió: la història de les Jornades i materials que utilitzaran durant els dos dies que duraran. Entre altres, plafons amb poemes d’escriptors i escriptores catalanes compromeses, amb refranys populars catalans o el sexisme en la nostra llengua. A més, també us adjuntem el díptic que han editat.

  • Materials

Plafons elaborats per l’API

Mapa comarcal dels PPCC / El sexisme en la llengua / Lleis dels estats espanyol i francès contra el català / Refranys en català

Plafons de poesia elaborats per l’EIB

Poesia compromesa I / II / III

  • Història i motivacions de les Jornades

Aquest any se celebren les 6es Jornades per la Llengua a Sant Andreu de Palomar.

Són ja sis les edicions d´aquest event, ja arrelat al nostre poble. Les dues primeres es van fer amb el nom Correllengua, i les altres quatre amb el nom de Jornada/es per la Llengua. Fins i tot se´n va muntar una que no es va poder fer per problemes climàtics.

N’hi ha hagut de diverses durades: de tres dies, d’un sol dia  i de dos dies. Amb actes molt variats, que van des de jocs tradicionals a concerts, de recitals de poesia a degustacions gastronòmiques, de xerrades a mostres de cultura popular, de teatre a gimcanes infantils…

Hi ha hagut diverses organitzadores dels actes: persones a títol individual, organitzacions polítiques, organitzacions juvenils, sindicats d’estudiants … i sempre amb un aglutinador comú: l’Esquerra Independentista de Sant Andreu, impulsora de les Jornades i font de militants disposades a treballar en el que sigui de menester per portar a terme aquesta sèrie d’actes.

Nombrosos han estat els entrebancs que els i les polítiques de St. Andreu ens han posat: cada any hem hagut de discutir-nos amb el districte per aconseguir els permisos, la tarima i el punt de llum. Ens han denegat permisos per fer actes en casals okupats, o per no tenir cap associació legal al darrera, i si la teníem deien que no era de Sant Andreu. Han amenaçat d’obrir expedients administratius a aquelles associacions que ens han recolzat. Han ordenat càrregues policials contra els i les assistents als nostres actes. Ens han pegat i ens han denunciat. Han mentit al poble de St. Andreu des dels seus mitjans de des-informació. Ens han retallat els horaris dels permisos. Ens multen per encartellar i ens prohibeixen anunciar els nostres actes mitjançant cartells.

Perquè cal celebrar unes Jornades per la Llengua a St. Andreu? Pel mateix motiu que cal celebrar-les arreu del nostre territori: la nostra llengua, les nostres costums i tradicions, la nostra cultura està sent exterminada per la llengua, costums i tradicions imperants dins dels estats dels que els Països Catalans formem part de forma administrativa. Som una nació oprimida i esquarterada pels estats espanyol i francès, plena de persones amb auto-odi, i sotmesa a la traïció dels partits polítics tradicionals, en un món global i globalitzat on els estats opressors són recolzats i recompensats i els pobles oprimits són perseguits, esquarterats i silenciats, on les persones riques fan i desfan i les persones de classe treballadora son explotades i empresonades per la seva militància política, on les dones estan sotmeses al patriarcat imperant…

La tasca de les Jornades és doncs, de denúncia de la situació que patim als Països Catalans, pel fet de ser catalans i catalanes, de classe treballadora en una nació conquistada, capitalitzada i patriarcalitzada. És també una tasca de recuperació i mostra de les nostres tradicions i dels nostres costums populars i alhora, un altaveu, un trampolí per totes aquelles persones i col·lectius que lluiten dia a dia per aconseguir una plena llibertat; la llibertat de ser catalans i catalanes i de poder viure com a tal en qualsevol indret dels Països Catalans.

  • Breu cronologia de les Jornades per la Llengua

Aquestes van començar el 2002 amb el nom de 1er Correllengua de St. Andreu; el muntava l’Esquerra Independentista de Sant Andreu (Endavant, Maulets i l’Assemblea de Joves de Sant Andreu –AJStA-); Jerc St. Andreu i diverses persones a títol individual.

L’any 2003, amb les mateixes organitzadores, els antiavalots de la Guàrdia Urbana van rebentar un concert a cops de porra i gasos lacrimògens; era el 2n Correllengua de St. Andreu.

L’any 2004 la CAL no ens va permetre usar la seva marca “Correllengua” amb l’excusa que no hi havia cap nucli seu a Sant Andreu. A la pràctica, ens volia impedir fer el Correllengua perquè s’havia optat per fer fora les Jerc de l’Assemblea organitzadora pels fets de l’any anterior. Aleshores es va decidir fer un canvi de nom i es van muntar les 3es Jornades per la Llengua de St. Andreu, havent estat expulsades de l’organització del mateix les Jerc, per connivència amb l’Ajuntament, responsable de la càrrega de l’any anterior (Erc formava part del Tripartit). Durant aquests anys, tots els actes es van signar com a Assemblea del Correllengua de St. Andreu.

L’any 2005, després d’haver preparat unes noves Jornades per la Llengua, per motius tècnics (pluja intensa durant tota la setmana), es van haver de suspendre a última hora.

L’any 2006, no es va poder muntar res.

L’any 2007 es van tornar a muntar, passant a ser d’un sol dia, i es va anomenar IV Jornada per la Llengua de Sant Andreu. Aquest cop hi va haver un canvi: tot i continuar signant-se com a Assemblea organitzadora del Correllengua, va ser organitzada per organitzacions de l’Esquerra Independentista de St. Andreu (Endavant, Cajei i Sepc) exclusivament.

L’any 2008 es va muntar la Va Jornada per la Llengua de St. Andreu, organitzada per Endavant, Maulets i Sepc i signada ja com a Assemblea de les Jornades per la Llengua de Sant Andreu.

Finalment, aquest any 2009 s’han muntat les VIes Jornades per la Llengua, aquest cop signades com a API (Assemblea Popular Independentista) i organitzades per persones a títol individual, formin aquestes part o no d’organitzacions de l´Esquerra Independentista de Sant Andreu.

Díptic: portada / interior

Les Jornades, a la Directa: Notícia / Agenda

Anuncis

Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: