L’EIXIDA


El casc antic, en el punt de mira
15 Juny 2009, 12:52 pm
Filed under: Sant Andreu de Palomar | Etiquetes:

Carrer Vintró

Carrer Vintró

L’arribada del TAV i la necessitat de generar més plusvàlues a través de la construcció i el negoci de les immobiliàries està apuntant directament cap al casc antic del poble de Sant Andreu.

Malgrat que, amb la crisi, s’ha demostrat que l’especulació urbanística i els negocis que se’n deriven (construcció, immobiliàries, etc.) no són gens beneficiosos per a la immensa majoria de la gent ni a curt ni a llarg termini, a Sant Andreu se segueix patint enormement aquesta situació. Ara, després de l’espoli dels terrenys de les antigues casernes militars, de la remodelació de tota la zona de la Sagrera afectada per l’estació del TAV, i de les requalificacions encobertes a la zona industrial del Bon Pastor, li toca el torn al casc antic.

I tot això, malgrat que les obres del TAV i de l’estació, tant a la zona de Sant Andreu com de la Sagrera, s’estan endarrerint perquè les plusvàlues previstes gràcies a la venda de pisos a preu lliure s’han esfumat a causa de la crisi. Al casc antic, però, són necessàries altres “requalificacions encobertes”, i es fan a través d’esquerdes legals a l’hora de superar els límits edificables, tot modificant el PGM (Pla General Metropolità), que data de l’any 1976.

En aquest sentit, s’estan obrint nous vials més amples que amenacen llocs històrics com el mateix C/Grau. L’obertura de carrers més amples permet, automàticament, augmentar les alçades màximes permeses en la construcció d’edificis, trencant així la fesomia urbanística de Sant Andreu i el teixit social i veïnal que se’n deriva.

Aquest fet demostra, un cop més, que els polítics al poder, siguin del color que siguin, segueixen únicament els interessos econòmics d’aquells que els paguen les campanyes, en lloc d’apostar per un continuum urbà que segueixi la filosofia de poble que caracteritza Sant Andreu i que s’adeqüi a les necessitats de la seva gent. Lluny d’això, s’està apostat per allò que la Barcelona dels negocis necessitat, i en aquest sentit Sant Andreu serveix com a plataforma (per hotels i oficines) i com a llançadora (per fer de nexe amb l’exterior).

Article de L’EIXIDA n.30, juny 2009.

Fotografia: Flickr Crispla


Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: