L’EIXIDA


L’estació de la Sagrera es finançarà amb diners públics, que es recuperaran amb l’especulació dels terrenys que l’envolten
19 Mai 2009, 11:14 am
Filed under: Sant Andreu de Palomar | Etiquetes: ,

Diverses entitats andreuenques fa temps que denuncien l'especulació que comporta l'arribada del TAV al nostre poble.

Construiran pisos i oficines al voltant de l'estació.

El govern espanyol, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han arribat a un acord per tal que la futura estació del TAV a la Sagrera, que ja fa un temps que s’està construint, es financi amb fons públic. Segons han comunicat, una societat pública avançarà els diners.

Això sí, més tard els recuperarà amb la venda dels terrenys destinats a habitatge que es construiran al voltant. Així doncs, l’estació del TAV, igual que la resta d’estacions i del projecte en general, es finançarà amb els beneficis obtinguts amb l’especulació dels terrenys que l’envolten, on s’hi construiran pisos, oficines i hotels, segons el pla previst. La resta, com ja es va anunciar fa uns mesos, es finançarà amb diners previstos per a infraestructures de l’Estatut de Catalunya.

Des de fa mesos les administracions catalanes i espanyoles discutien qui havia de pagar la futura estació del TAV. En un principi, tal i com estava estipulat en el projecte, les administracions pretenien pagar més de la meitat dels 600 milions d’euros que costa amb la venda dels edificis i oficines que es faran al voltant i al damunt de l’estació. Ara, però, segons les administracions, la crisi ha devaluat els terrenys i tardaran més temps en vendre’ls.

És per això que ara se cediran els drets d’explotació urbanística a una societat pública, que “haurà d’endeutar-se”, en paraules del conseller d’Economia, Antoni Castells. Aquesta societat, però, quan els terrenys s’hagin revaloritzat, vendrà el dret d’explotació o en traurà un rendiment mitjançant el lloguer. Dit d’una altra manera, aquesta societat pública (de la que encara no se n’ha dit el nom), especularà amb els terrenys i amb els drets d’explotació urbanística cedida per les administracions.

Mentrestant, Sant Andreu segueix amb dues escoles de primària en barracons i un ambulatori encara per construir. Els pisos del voltant, però, segueixen el seu ritme de construcció i quan arribin els nous veïns i veïnes, els equipaments encara no estaran fets. Una situació amb què ja es troba gran part del nou veïnat andreuenc, sobretot a la zona de la Maquinista i els voltants de les Casernes. Solucionat, de forma matussera i després de la mobilització de les entitats veïnals, amb barracons per a les criatures de primària en el cas de les escoles. I sense solventar en el cas de la sanitat o equipaments culturals i associatius.

Podeu veure aquí l’exposició “Què s’amaga darrere el TAV” de l’Assemblea de Joves de la Sagrera i Sant Andreu “La Trinxera”.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: