L’EIXIDA


El Versalles tanca després de 81 anys d’història
13 Mai 2009, 5:27 pm
Filed under: Sant Andreu de Palomar
Un referent de la vida social del nostre poble

Un referent de la vida social del nostre poble

Fundat el 1928 el bar Versalles s’ha convertit al llarg de la història en un punt neuràlgic del poble. Reunions clandestines, activitats culturals, refugi de la guerra civil i mil i una converses del veïnat de Sant Andreu entre aquelles parets. Ahir, després que ja corressin alguns rumors, es va saber del cert. El 12 de maig de 2009 el Versalles ha tancat. Els propietaris no han pogut fer front a les despeses i el bar ha passat en mans dels bancs. I Sant Andreu està revolucionat, sobretot, esperant que no es converteixi en la seu d’una multinacional, com ja està passant amb moltes botigues del carrer Gran.

Només fa dos anys els propietaris van fer una reforma que va permetre connectar el bar amb l’antic subterrani de la casa, que durant la Guerra s’havia convertit en refugi antiaeri. A més, també van aconseguir treure al descobert alguns elements arquitectònics originals d’inspiració modernista de l’edifici i retirar el fals sostre que cobria el local, deixant a la vista un sostre de volta catalana que, igual que les columnes, són d’inspiració modernista. Així com l’antic altell que tenia amagat i els finestrals que donen al carrer en tota la seva dimensió.

El projecte més important va ser el de connectar el bar amb l’antic subterrani de la casa, un espai de més de 100 metres quadrats que durant la Guerra Civil va ser utilitzat com a refugi durant els bombardejos. Durant aquest temps, l’espai s’ha aprofitat per fer-hi concerts, presentacions de llibres, tasts de vins, lectures, tertúlies i tota mena d’actes culturals. Ara, però, tot això es pot haver acabat. Malgrat tot, al bar només hi ha un cartell on posa “aquest local romandrà tancat dimarts i dimecres”, però a dins no hi queda ni una taula.

Un bar amb història

El bar Versalles s’obrí el 1928, i en aquella època s’anomenava Petit Versalles, fins l’entrada dels franquistes, que obligaren a suprimir l’adjectiu ‘petit’. Durant les col·lectivitzacions de la revolució del 36 el bar passà a mans del poble, i el magatzem servia de refugi.

Segons s’explica, a finals de la dictadura franquista al Versalles s’hi reunien d’una banda, els inspectors de la policia, i de l’altra, joves contraris a la dictadura, majoritàriament de Bandera Roja que, sense que els altres se n’adonessin, feien reunions clandestines.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: