L’EIXIDA


Un nou equipament de ciutat en terrenys públics del poble. El centre d’art de barcelona, al Canòdrom.
10 Mai 2009, 9:22 am
Filed under: Sant Andreu de Palomar

El Canòdrom està just al costat de la Meridiana

El Canòdrom està just al costat de la Meridiana

El 4 de maig passat, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat van signar l’acord definitiu per tal que el futur Centre d’Art de Barcelona se situï a l’antic Canòdrom del Congrés. Aquest acord està emmarcat en un protocol de col·laboració per a la posada en marxa d’equipaments culturals a Barcelona. Concretament, per tal d’impulsar la creació del Museu Nacional d’Història Natural (que se situarà al Fòrum), la gestió del Disseny Hub Barcelona, del Centre d’Art i la participació de l’Ajuntament en el nou Museu Nacional d’Història, Arqueologia i Etnologia.

Segons aquest acord el Centre d’Art de Barcelona “atendrà preferentment els artistes emergents” i formarà part del Sistema Públic de Centres d’Art que promou el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. L’edifici del Canòdrom serà restaurat aquest 2009. I per a la seva creació i gestió, l’Ajuntament i la Generalitat constituiran un consorci encarregat de la redacció del estatuts i els plans de gestió i finançament.

En un inici el Centre d’Art que ha de substituir el Centre d’Art Santa Mònica s’havia de situar al 22@ del Poblenou, però diverses associacions d’artistes varen recomanar una altra ubicació, donat que l’edifici Imagina on l’Ajuntament pretenia que s’allotgés, és propietat de Mediapro, i per tant, estaria en règim de lloguer. És per això que més tard l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va proposar que s’ubiqués al Canòdrom, de propietat municipal.

En ambdós casos, però, es tracta, un cop més, d’exportar l’art emergent barceloní a uns barris i pobles destrossats per l’especulació urbanística. Uns barris que es vol revaloritzar, no només amb la construcció de zones com el 22@ o l’Estació del TAV en el cas de la Sagrera, sinó amb equipaments propis del model Barcelona i gestionats per les institucions. En canvi, no es doten d’espais autogestionats pel veïnat, com reclama la Federació d’Entitats l’Harmonia de Sant Andreu des de fa anys. I és que fins al moment, l’antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats ha estat utilitzada només per empreses privades i per l’Ajuntament de Barcelona. Primer per Casa Decor i més tard per la passarel·la de moda 080, entre altres.

Cal dir, a més, que el moviment veïnal andreuenc també fa anys que reclama equipaments per als seus barris. Exigeixen la construcció immediata de llars d’infants, escoles, instituts o centres d’atenció primària que no es veuen satisfets malgrat les grans promeses de les autoritats. És per això que, malgrat Sant Andreu sempre hagi estat oblidat per l’Ajuntament i ara hi hagi qui estigui satisfet per aquests equipaments de ciutat, la gran majoria del teixit associatiu andreuenc, denuncia que els terrenys municipals que queden lliures no es destinin a equipaments necessaris per al poble.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: