L’EIXIDA


El tour dels barris arriba a les Cases Barates
25 gener 2009, 5:40 pm
Filed under: Sant Andreu de Palomar | Etiquetes:

A les Cases Barates es va fer una xocolatada

A les Cases Barates es va fer una xocolatada

En el marc del projecte “La Participació Canta”, diversos activistes i tècnics veïnals de diversos barris de Barcelona varen realitzar el dissabte 17 de gener una volta en bicicleta per les zones calentes de la Vila de Sant Andreu, detenint-se en els llocs que protagonitzen o van protagonitzar conflictes veïnals: les Casernes de Torres i Bages, la zona del TAV a la Sagrera, la Casa Bloc, el CSOA La Gordíssima i altres (ho podeu veure aquí). A la tarda, va arribar a les Cases Barates del Bon Pastor.

A la plaça de la segona fase (carrer Tàrrega, davant el bar Montferry) alguns veïns i veïnes havien preparat una xocolatada gratuïta per a la gent del tour i per al barri. Es varen apropar moltes persones, sobretot nenes i nens, però també adults, que van acompanyar els visitants a conèixer les 600 cases barates que encara queden en peu i habitades, després dels enderrocs de la primera fase.

A la façana d’una casa deshabitada, els organitzadors del tour varen penjar el “mur de peticions”, en què es podia escriure el què cadascú volia per al barri. Una noia jove va escriure que volia seguir vivint a casa seva, “on va morir la meva àvia”. Els veïns i veïnes que van organitzar la xocolatada van decidir no polititzar l’acte amb cartells o pancartes, per tal de no crispar més l’ambient del barri, ja suficientment tens.

A partir d’aquestes vacances de nadal, el Patronat Municipal de l’Habitatge (propietari de les cases) va enviar una carta a tots els inquilins de la segona fase, cridant-los a signar una espècie de “pre-contracte” en el qual cada nucli familiar ha d’informar al Patronat si vol o no vol un pis a canvi de la seva casa barata. Qui signa es compromet a renunciar a la indemnització per extinció del contracte. Qui no signa renuncia al pis. Un sistema subtil per evitar que en la segona fase algú s’atreveixi a demanar el que toca per llei: pis i indemnització, el que van demanar les 5 famílies de la primera fase desallotjades a la força el 19 d’octubre de 2007.

Aquestes cinc famílies per la seva banda viuen ara en els pisos nous, amb contracte de lloguer, tot i que encara no han rebut cap sentència sobre el seu cas. Una de les persones que va ser desallotjada el 19 d’octubre, la Paca, de 75 anys, segueix encara sense pis: viu a casa de familiars fora de Barcelona. Fa més d’un any que espera que el jutge es pronuncii.

Extret del blog de suport als inquilins de les Cases Barates.


Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: