L’EIXIDA


“5a FMR: Consolidant la Reivindicativa a Sant Andreu de Palomar”
4 gener 2009, 9:45 am
Filed under: Opinió, Sant Andreu de Palomar | Etiquetes: ,

Valoració i crònica que ens ha fet arribar la FMR de la darrera edició de la Festa Major.

5a FMR: Consolidant la Reivindicativa a Sant Andreu de Palomar

Enguany, la Festa Major Reivindicativa de Sant Andreu del Palomar ha tingut lloc entre el divendres 28 de novembre i el dilluns 8 de desembre, amb un programa on destaquen tant la consolidació d’alguns actes ja clàssics com la bona acollida d’altres de nou format.

Sota el lema de “Des de tots els fronts de lluita, desemmascarem el feixisme”, hem aprofitat l’ocasió que ens brinda un espai político-festiu per a estendre les expressions culturals, populars, festives i de lluita del nostre poble; per a dissenyar una oferta lúdica i reivindicativa lluny dels paràmetres festius institucionals; en definitiva, per a reivindicar quina és la nostra opció de lluita i quines són les eines amb les que volem combatre.

Aquesta 5a edició de la Festa Major Reivindicativa, cal destacar-la pel considerable augment de les activitats programades així com la tendència a engruixar-la amb noves propostes any rere any. Així, la FMR arrencava, el divendres 28 amb la “Tarda de Jocs de Rol i Taula” que tingué una assistència considerable; ben prompte, arribava el concert de Festa Major, que començà el dissabte 29 sobre les 11 de la nit i on sonaren la rumba “La Banda del Panda”, les versions reivindicatives d’ “Alè d’All” i Antiherois, sent aquest últim un grup que aposta pel trencaments dels tabús, esquemes i rols que envolten la societat patriarcal.

L’únic acte que no es va poder celebrar va ser la projecció de la pel·lícula sobre el revolucionari argentí Ernesto “Che” Guevara. Tot i la gran afluència de públic, les noves tecnologies van demostrar, un cop més, la seva fal·libilitat. El dia següent, però, es van abordar temes de gran actualitat i repercussió en una xerrada amb el títol “La crisi capitalista que la paguin els rics” i que va comptar amb la participació de Josep Bel, membre de Co.bas i de la Xarxa contra els tancaments i la precarietat, i de n’Aziz, jove amazic del col·lectiu Cornellà sense Fronteres, que van abordar dues de les directives europees que manifesten el caràcter liberal i capitalista d’aquesta unió monetària: la directiva de les 65 hores i la directiva del retorn d’estrangers, també coneguda com la Directiva de la Vergonya.

L’aportació literària a aquestes festes va arribar el dia 2 de desembre al popular Bar Versalles, on en Ramon Usall, escriptor lleidatà, va presentar la seva primera novel·la negra Tots els camins porten a Romania, convidant-nos a un tast de licor romanès en acabar. Dimecres 3 de desembre, tornàrem, aquest cop amb èxit, a desafiar les tecnologies del so i la imatge, projectant, en una sala plena de públic, la pel·lícula “Las 13 rosas”, que relata el dramàtic final de 13 joves en les darreries del conflicte del 36. Relacionat amb la memòria històrica, el dia següent es va portar a terme una xerrada a l’Auditori de Can Fabra, amb el títol “Lluita, deportació i resistència” i que va comptar amb la projecció d’un documental sobre la Neus Català, supervivent republicana als camps nazis, i la participació de l’Amical Ravensbruck, la Mar Trallero presentant el seu llibre “La dona antifeixista a Europa”, concloent amb un viu debat sobre la conservació de la nostra memòria històrica i la necessitat de tenir la història ben present, per a no repetir-la. Aquesta mateixa nit, es va celebrar la II edició de la Ruta Jove del Porró que va comptar amb una notable assistència i la novetat que enguany les proves giraven entorn del fenomen de l’especulació.

L’endemà, 6 de desembre, es va celebrar el tradicional torneig de futbol “Fes-li un gol a la Constitució” coincidint amb la seva efemèride. Enguany, la participació va ser molt elevada, arribant als 8 equips i organitzant un torneig des dels quarts de final que ba ser tot un èxit, consolidant així l’activitat en la seva 3a edició. La mateixa tarda, ves va dur a terme a l’associació de Veïns de Tramuntana una xerrada en relació al 50è aniversari de la Revolució Socialista a Cuba i que tingué bona acollida i que generà un debat força extens; més tard, i a la Porxada del Mercat, es va celebrar una de les noves propostes d’aquesta edició de Festa Major Reivindicativa, i que va anar d’allà més bé: un sopar típicament cubà, amb més de 30 persones, amenitzat per música cubana.

El penúltim dia de festes va tenir lloc la ja tradicional Matinal Cultural, que recull tot d’activitats dirigides, especialment, a la canalla; així, vam poder gaudir d’un joc de bitlles catalanes, de l’espectacle de màgia del grup Piques i cors, de la narració d’una conta-contes, l’actuació de la Colla Bastonera de Sant Andreu i el taller de jocs reciclats, així com del sorteig de premis del I Concurs Literari de la Festa Major Reivindicativa. Aquella mateixa nit, els cantautors Josep Romeu i Cesc Freixas, van omplir la plaça de les Palmeres amb els seus recitals, arribant a les 200 persones. Per últim, la 5a FMR va concloure amb una Ruta Històrica, que també és novetat d’aquest any, i que va tenir una participació molt elevada, tant en quantitat com en qualitat. Així, les 60 persones que hi van assistir es van anar animant a comentar coses, i cada cop que la ruta s’aturava en punt diferent (de Pl. Orfila al C/Concepció Arenal), la gent hi afegi més coses. Al final, el propi públic va demanar més actes per recordar la memòria històrica del poble, ja fos en xerrades o organitzant més rutes. El dia i la festa van acabar amb la celebració del tradicional dinar de germanor.

En definitiva, des de l’Assemblea de Joves de La Sagrera i Sant Andreu – La Trinxera i l’Assemblea de Sant Andreu – Nou Barris d’Endavant (OSAN) ens reafirmen en la voluntat de continuar portant a terme la nostra lluita en aquest espai festiu dotant-lo del caràcter polític que tan necessari és per a desemmascarar el feixisme, per a aconseguir unes festes populars i autogestionades, per a aturar els trens de l’especulació, per teixir les lluites populars o, senzillament per a reivindicar qui som i què volem ser.

Festa Major Reivindicativa, gener de 2009.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: