L’EIXIDA


“No ens falten motius ni ràbia per cremar fotos de la monarquia espanyola”
10 Novembre 2008, 6:24 pm
Filed under: Entrevistes

Una de les encausades per la crema de fotos del rei és de Sant Andreu

Una de les encausades per la crema de fotos del rei és de Sant Andreu

El passat Onze de Setembre, durant el tradicional acte polític de l’Esquerra Independentista, uns encaputxats van cremar una foto dels reis, i uns altres van fer el mateix amb les banderes espanyola i francesa. Dies després, els Mossos d’Esquadra passaven informació a l’Audiencia Nacional espanyola de les quatre suposades persones que ho havien fet. Una d’elles és la nostra entrevistada, l’Elisenda, veïna de Sant Andreu i militant de l’Assemblea de Joves “La Trinxera”. El passat dimecres 22 va haver d’anar a declarar a Madrid.

>> Què és el primer que et passa pel cap quan veus, pels mitjans de comunicació, que estàs citada a l’Audiencia Nacional? Quan vas trigar a rebre la citació oficial?

En sentir els meus noms i cognoms per la ràdio el primer que vaig sentir és que estaven violant el meu dret a la intimitat. L’AN va filtrar els de tots quatre a la premsa, ho han fet amb totes les antimonàrquiques, i és un dret que es passen pel forro. Jo dono el meu nom a qui vull. D’altra banda vaig pensar que, com ha passat a tantes altres persones de l’Esquerra Independentista i dels moviments socials, havien decidit inculpar-me per la meva activitat política com a únic motiu de l’acusació dels dos delictes. Vaig trigar ben bé dos setmanes a rebre la citació personalment, des que la informació de la citació a l’AN s’havia fet pública.

>> Amb quina posició política vau anar a Madrid?

Vam anar a Madrid decidides a denunciar tot el què esta passant entorn a les fotografies del rei, com a mostra més de la repressió ideològica a l’Estat espanyol. En el nostre cas en particular, on l’acusació dels Mossos d’Esquadra, i del fiscal de l’Estat, sense l’aportació de cap prova, és un exemple de la persecució política a les persones que es rebel·len a l’ordre establert. I en el cas de totes les persones que han cremat fotografies i ho han reconegut públicament, a reafirmar que són, no només lliures de fer-ho, sinó persones que han realitzat una acció totalment legítima. Nosaltres aquest Onze de Setembre no ho vam fer, però per cremar fotos de la monarquia espanyola, la qual manté els Països Catalans ocupats des de fa 300 anys, no ens falten ni motius polítics ni sentiment de ràbia cap a aquesta institució hereva del feixisme, com per fer-ho quan vulguem.

>> Explica’ns com es desenvolupa la teva estada dins l’AN: entrada, control, declaració davant del jutge, estat d’ànim…

Quan arribem davant l’Audiència Nacional, a 3 metres de la porta, un grup d’uns 4 policies de paisà ens identifiquen a les quatre persones que anàvem a declarar i a l’advocada, amb l’únic objectiu que ens sentíssim vigilades i espantades; el control ja te’l fan a l’entrada de l’AN, la Policia espanyola ja s’encarrega d’identificar-te, així com de fer-te una fotografia per fitxar-te. Pugem fins a la planta on es troba el despatx del jutge davant el que hem de declarar, Santiago Pedraz.Al passadís ens trobem amb el traductor de català que ens assignen. Ens citen a declarar un per un, i només responem a les preguntes que ens fa l’advocada, ja que entenem que no tenim perquè contestar a un fiscal i un jutge que puguin processar-nos per motiu polítics. Les quatre estem tranquil·les, tot i que a l’expectativa per conèixer la resolució del jutge. Jo tinc la sensació que estem perdent el temps a 650km de casa, malgrat saber que un jutge de l’Audiencia Nacional et pot condemnar sense cap tipus de prova.En menys d’una hora després d’haver declarat, ens notifiquen l’arxiu del delicte d’injúries a la corona, i el trasllat del d’ultratge a Espanya als jutjats de Barcelona. Cal esperar, però, a que el Fiscal no interposi un recurs en el període de temps que té per fer-ho.

>> Els altres cops que hi havia persones imputades per casos semblants, la gent ho ha assumit. Aquest cop ho heu negat, i a més, us han arxivat un delicte; a què creus que es deu aquest canvi d’estratègia repressiva?

No crec pas que l’arxiu del nostre cas sigui un canvi en l’estratègia repressiva. Simplement, el jutge deuria pensar que era massa descarat condemnar per “encobriment” del delicte, per posar un exemple, a algú que es trobava a cara descoberta, dalt l’escenari encarregant-se de l’equip de so, just en el moment de la crema, i no condemnar a totes les altres persones que també van pujar a l’escenari de l’acte polític d’aquest Onze de Setembre. Van ser molts i moltes independentistes que van participar-hi d’una manera o d’una altra (parlant, tocant instruments, portant la part tècnica…)

>> Penses que la repressió seguirà als Jutjats de Barcelona amb la crema de banderes?

De l’Estat espanyol i la seva justícia m’espero el pitjor sempre. Depèn de les ganes que el jutge o la jutgessa ens pugui tenir a militants independentistes.

>> Quina és la teva situació legal ara mateix? Aquest cas, t’ha afectat o creus que et pot afectar a la teva vida militant?

M’ha afectat en tant que si vaig de viatge a terres castellanes, m’agradaria que no fos amb l’obligació d’haver de presentar-me davant un tribunal que podria continuar anomenant-se perfectament Tribunal de Orden Público, sinó perquè vull anar-hi. Pel que fa a la resta, la repressió a tothom qui lluita per trencar amb un Estat que és una presó de pobles, i amb un sistema capitalista i patriarcal que ens aboca a la destrucció de la humanitat, no pararà fins que no els destruïm nosaltres a ells, a tots els qui tenen interès en què tot segueixi com fins ara. Així que seguirem fent el què creguem útil i necessari per construir uns Països Catalans i un món digne, no? Sinó, quin camí ens queda?

>> Pocs dies abans que declaressis van atacar simbòlicament la seu d’ICV com a responsables dels Mossos i la repressió i gent de Sant Andreu ha organitzat una botifarrada de suport el 15 de novembre. Has sentit la solidaritat del poble en aquest cas?

Sí, Sant Andreu ha mostrat un suport molt clar en aquest cas, suposo que perquè el fet de ser processada per l’Audiència Nacional impressiona. És en altres casos en què els jutjats i els delictes que ens reprimeixen no són tant mediàtics, on també cal que la solidaritat s’estengui entre la gent andreuenca creant una unió forta.

>> Fa poc, una setantena d’advocats/es catalanes van presentar un document en què demanaven que delictes com ‘injúries a la corona’ o ‘ultratge a la bandera’ havien de ser emparats en la llibertat d’expressió.

Trobo molt bé que les advocades i advocades expressin, en el seu àmbit, el rebuig cap aquest tipus de delictes. Però sento també que és molt trist que hagin d’estar exigint que no es vulneri la llibertat d’expressió, perquè la realitat així ho exigeix. Com també ho és que en Franki, pels mateixos motius hagi de seguir empresonat (no ho oblidem!) en tercer grau a la presó Model de Barcelona. Fins i tot EEUU, que justifica el seu imperialisme amb la idea de la inseguretat, com a país no condemna ni empresona a qui cremi una bandera nord-americana.

Moltes gràcies per parlar del cas a l’Eixida. Felicitar-vos públicament per la vostra feinada, de currar-vos-ho fent d’altaveu dels “silenciats” de Sant Andreu . Una forta abraçada a tots i totes les solidàries andreuenques!

[Nota: en acabar l’entrevista ens vam assabentar de l’absolució de les 16 persones gironines que van ser jutjades a l’AN el 29 d’octubre]

Anuncis

Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: