L’EIXIDA


Emotiu i multitudinari homenatge a Jordi Martínez de Foix
21 Octubre 2008, 6:35 pm
Filed under: Sant Andreu de Palomar

El passat 14 d’octubre va fer 30 anys que en Jordi Martínez de Foix i Llorenç va morir en acció de lluita per una terra lliure. Aquella mateixa data del 1978, li explotava a les mans un artefacte que ell preparava per a l’endemà, commemoració de l’afusellament del president Lluís Companys. Després de diversos anys convocant-ne l’homenatge , Endavant va congregar enguany fins a 200 persones, que es van aplegar a la Plaça del Comerç de Sant Andreu amb ganes de recordar totes aquelles que durant anys han lluitat per una societat més justa.

Després de la mort d’en Jordi es va saber que algú va posar enmig de l’artefacte un material que va provocar una reacció mortal; aquesta mort en estranyes circumstàncies, molt presumptament provocades pels cossos repressors espanyols mitjançant una infiltració que buscava aquest assassinat, ha portat l’Esquerra Independentista a reivindicar-lo com a lluitador caigut en combat.

Tenint en compte l’efemèride, l’Assemblea d’Endavant Sant Andreu-Nou Barris, que amb aquest ja fa 4 anys que li ret homenatge al poble, va decidir organitzar-ne un a l’alçada de les circumstàncies. El va fer a Plaça Comerç, al centre de Sant Andreu, igual que amb el primer homenatge de 2005; els dos següent s’han realitzat al costat del TEB, sota de les antigues casernes, on han instal·lat, junt amb la família, un monòlit i una placa en record d’en Jordi.

El dissabte 18, dia de l’acte, a 2/4 de 7 de la tarda tot era preparat: una carpa cobria l’equip de so per una temuda pluja que finalment no va arribar; una estelada i una bandera roges flanquejaven la carpa, que exercia de centre de l’acte, just davant del rellotge de la plaça. A la part nord de la plaça, una pancarta amb la cara d’en Jordi, “la lluita continua”. I al capdamunt de la font, una foto d’en Jordi, l’única que la família té en color, amb la data del seu naixement i la seva mort, i una frase concisa i clara: “el millor homenatge, la victòria”, frase acompanyada dels símbols de l’estelada i la falç i el martell. Tres torxes repartides per la plaça culminaven l’ambientació.

L’acte va començar amb mitja hora de retard, però la plaça ja era plena de gom a gom. Després del pas d’una batucada sorpresa que va servir per marcar l’inici, la Colla Bastonera de Gràcia “Cop a Cop” va iniciar els actes d’homenatge, amb 6 balls dedicats a en Jordi i la família, que seia de tal manera que semblava que presidissin l’acte. En aquell moment, fins a 200 persones es donaven cita a la plaça, entre les convocades i les encuriosides que s’aturaven a veure què passava.

Acte seguit va prendre la paraula na Josi, la mare d’en Jordi. Visiblement emocionada, va recordar la figura d’en Jordi, i va aprofitar per mostrar a tothom el bust de bronze que un amic els ha fet recentment. El bust del seu fill descansava damunt una estelada de triangle blau, que la família va voler portar en motiu del centenari d’aquesta ensenya. Paraules plenes de tristor i dignitat, de ràbia i fermesa, de dolor i d’esperança, van recordar en Jordi i el seu tràgic final. “Visca Catalunya lliure, visca la terra” eren les seves darreres paraules, que aconseguien arrancar aplaudiments de tota la gent assistent.

El següent torn va ser el de l’Assemblea de Joves de la Sagrera i Sant Andreu “La Trinxera” (CAJEI), qui va recordar la necessitat del jovent de prendre part en la lluita, com ho va fer el mateix Jordi, i com ho pregonava també el Che Guevara, tots dos fins a les últimes conseqüències. Seguidament, David Caño, militant d’Endavant i guanyador del premi Amadeu Oller de poesia 2007 pel seu llibre Barcelona va recitar dos poemes que va escriure expressament per a l’ocasió, “El fred dels anys”. L’acompanyava un acordió que posava el punt d’excel·lència en un moment dels més emotius, forts i carregats de sentiment. Concloïa amb la lectura del poema “Llaor”, de Joan Brossa. En acabar, na Josi es va aixecar emocionada per abraçar-lo fortament.

A continuació es va fer lectura de la carta que na Lola, presa política catalana i ex-companya de militància d’en Jordi va escriure a petició de l’organització de l’acte. La breu carta acabava amb un crit clar “honor a Jordi Martínez de Foix i els caiguts en combat”.

Finalment, va tenir lloc el parlament de l’assemblea organitzadora de l’acte, Endavant Sant Andreu-Nou Barris, qui traslladava a avui la necessitat de lluitar com ahir, com ho va fer en Jordi, ja que tant l’objectiu com els mitjans segueixen sent els mateixos, igual que els que manen, als que cal sumar els “traïdors de la transició”. Un cop acabada la lectura, la música va posar la gent dempeus per entonar La Internacional i els Segadors.

Un cop desconvocat l’acte es podia veure molta gent visiblement emocionada pel gran homenatge retut a l’andreuenc Jordi Martínez de Foix, un acte que, malgrat l’amenaça de pluja, no va baixar mai de les 100 persones assistents. I que malgrat la presència de fotoperiodistes dels diaris Avui i El Punt, aquestes no n’han dit cap paraula.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: