L’EIXIDA


Valoració de la Marxa pel decreixement a Sant Andreu
6 Juny 2008, 11:08 am
Filed under: Opinió, Sant Andreu de Palomar | Etiquetes: ,

La Marxa pel Decreixement va arribar a Sant Andreu el passat 16 de Maig. Un membre de l’assemblea de la marxa al nostre poble ens n’explica l’experiència:

Fa uns mesos, un grup de persones de Sant Andreu vam quedar per mirar si es podia fer alguna activitat enquadrada en la Marxa pel Decreixement que s’estava organitzant al Principat. Algunes d’aquestes persones estem vinculades a organitzacions que ja actuen a Sant Andreu (l’Harmonia, el Borró, la Trinxera, Endavant, la Xarxa) i d’altres van venir a títol individual. Ens vam estar reunint al local de Diables de forma periòdica fins a tenir les activitats muntades.

Els actes pel Decreixement van començar el divendres 16 de maig, a la tarda, al Centre Cívic, amb el passi d´una pel·lícula-documental que té per títol Money as debt (el diner com a deute). Aquest documental explica la creació del diner, la forma que tenen de moure aquests diners els bancs i les multinacionals. Parla de com els bancs condicionen la nostra vida. El seu funcionament està intrínsicament lligat al creixement econòmic. El diner es crea a través de préstecs, i per tant en forma de deute. El sistema necessita crear cada vegada més diner per mantenir-se, portant a un creixement econòmic que acaba revertint en l’economia real i comportant creixement energètic i de l’explotació dels recursos naturals.

Més tard es va fer una xerrada sobre el decreixement; què és, en què consisteix, com es pot aplicar en la nostra vida quotidiana, quins àmbits del mercat afecta: el decreixement és una línea de pensament que proposa una reducció i relocalització de les activitats econòmiques, així com una forma de vida basada en la cooperació, la convivència i la comunitat, com a alternativa al capitalisme i a la destrucció del planeta. Donada la situació del món, només des del contrapoder podem començar a posar en marxa el decreixement i alhora, que les pràctiques del decreixement són la millor manera de crear contrapoder.

Va ser una xerrada exhaustiva que va acabar amb l’explicació de com s’havia creat la Marxa pel Decreixement a Catalunya; antecedents arreu d’Europa, primeres reunions i finalment la creació d’un grup que va començar a planificar la marxa. Finalment, es va fer un debat; l’objectiu del qual era veure com podia aplicar-se el decreixement en el nostre dia a dia.

El dissabte al matí es va fer una xocolatada a la Plaça de la Pomera i un taller de jocs del món fets amb materials reciclats; el matí semblava que no començava massa bé perquè es va posar a ploure i les nenes i nens que hi havia a la plaça van marxar corrents. Però poc després va arribar un agrupament de Nou Barris per esmorzar amb nosaltres i aprendre jocs nous. A mesura que anava passant el matí els núvols anaven marxant i la gent anava acudint. El taller va ser l’activitat més reeixida.

El dissabte a la tarda es va fer la bicicletada. Es va passar pels diferents punts calents de l’especulació al districte i per algunes macroempreses que malmeten el medi ambient, totes elles radicalment en contra de la simple idea de decréixer: la Fabra i Coats, les Cases Barates del Bon Pastor, la Maquinsta, una benzinera, les antigues Casernes militars de Sant Andreu, una oficina del BBVA, una estació del bicing, les obres del TAV, l’antic CSO el Palomar…

I la cosa no s’atura; ara mateix està previst fer una xerrada al CEIP Sant Andreu, per als i les alumnes d’entre 10 i 12 anys.

L’experiència ha estat molt positiva. L’assemblea pel Decreixement de Sant Andreu de Palomar es tornarà a reunir el proper setembre per preparar noves activitats, tallers, xerrades…

Saül (Membre de l’Assemblea pel Decreixement de Sant Andreu de Palomar)

Anuncis

Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: