L’EIXIDA


Canvi de nom d’un carrer amb nom feixista
28 Abril 2008, 10:22 am
Filed under: Nou Barris | Etiquetes: , ,

Aquest dilluns 21 d’abril al vespre, es va canviar el nom d’un carrer al barri de Canyelles (Nou Barris) que duia el nom d’Ignasi Agustí i Peypoc, un escriptor feixista, pel nom de Josep Palau i Fabre, un escriptor de llarga militància antifeixista i compromès amb la llibertat del poble català, recentment traspassat.Va tenir lloc el passat dilluns 21 d’abril, a Nou Barris, i ha estat reivindicat per l’Assemblea local d’Endavant.

>> L’antic nom: Ignasi Agustí
Ignasi Agustí i Peypoc començà militant a la Lliga Regionalista. S’inicià escrivint en català i l’any 1936 es passa a l’espanyol. L’any 1937 fou director de la revista “Destino”, una revista falangista feta per fugits i exiliats de la zona revolucionària, com fou en un primer moment Ignasi Agustí. A mitjans de l’any 37 s’incorpora a la 3a centúria de la Falange al front de Terol.

>> El nou nom: Josep Palau i Fabre (1917-2008)
Poeta, dramaturg, contista, assagista, traductor i crític d’art català, fou investit Doctor Honoris Causa per la Universitat de les illes i va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes l’any 1999. Durant la dictadura feixista, Palau i Fabre va ser militant del Front Nacional de Catalunya (FNC), organització político-militar que lluitava contra el feixisme i per les llibertats nacionals de Catalunya. Palau i Fabre va tenir al FNC un lloc destacat amb publicacions clandestines i traduccions de textos i llibres al català. Fins a la fi dels seus dies, se’n va sentir orgullós d’aquesta militància, i va seguir sent fidel als seus ideals

Anuncis

Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: