L’EIXIDA


Llibret sobre Sant Andreu de Palomar en motiu dels 111 anys de l’annexió
25 Abril 2008, 10:21 am
Filed under: Sant Andreu de Palomar | Etiquetes:

El proppassat 20 d’abril es van complir 111 anys de l’annexió forçosa de Sant Andreu de Palomar a la ciutat de Barcelona. Aquesta annexió es va donar mitjançant el Reial Decret del 20 d’abril de 1897, un decret que la població de Sant Andreu de Palomar va rebutjar massivament (es podria dir que, seguint els censos de l’època, el 99% de la població hi estava en contra).

Amb motiu d’aquesta efemèride, la web de Sant Andreu de Palomar ens ha fet arribar la següent nota informativa, on ens dóna a conèixer l’edició d’un llibret sobre la història del nostre poble.

Amics i amigues,
Van passant els dies i els anys i avui 20 d’Abril de 2008 en fa 111 d’ençà que una colla ‘dels de sempre’ (falços i mals polítics, especuladors, llepaculs, traïdors…) els va interessar saltar-se la Llei, la vigent llavors, que permetia annexionar-se només municipis col·lindants i van tirar pel dret i es van apropiar, amb la connivència de l’altre centralisme, l’espanyol, tots els territoris que llavors es veien capaços de sotmetre, extorsionar i ‘governar’.
És una data ben trista per a nosaltres, ja que el que ens ha vingut d’aquella ilegal·litat noucentista ha estat molt pitjor del que hem rebut de bo, que, per altra banda, també haguéssim tingut si fa no fa governant-nos a nosaltres mateixos (com els de Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Sant Adrià del Besòs, Sant Just d’Esverns, Cornellà…), amb la diferència que coneixeriem al consistori i podriem votar-los coneguen de quin peu calcessin i els hi podriem demanar comptes, potser al bar o al restaurant, o a la plaça, o pel carrer que també haurien de trepitjar sovint probablement, a uns veïns co-vilatans.

Ens en haguéssim sortit prou bé, n’estic segur.
Aquests que ens ‘governen’ ara saben que si som coneixedors i conscients de la nostra Història bi-mil·lenària, podriem adonar-nos de la injustícia que es va cometre ara fa tot just 111 anys i reflexionar si ens paga la pena creure’ns que som un barri, si més no, no els resultaria còmode. I, com que qui en sap molt la divulga poc i, a l’estar annexionats a la metròpoli, ningú sembla que es senti obligat ni a conèixer ni a difondre, enguany, per a commemorar, que no pas celebrar, aquella nostra derrota, he editat, gràcies a Entitats i al petit comerç andreuenc, un Llibret de la Història de Sant Andreu de Palomar.
Els que hagueu llegit el resum que ens va fer en Pau Vinyes fa deu anys per a la WEB STAP, no hi trobareu gaire de nou, tret de les últimes pàgines. Però m’ha semblat que explicar-la en paper, en un llibret que es distribuirà la Diada de Sant Jordi, podria fer que arribés a molta més gent andreuenca.
Anuncis

Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: