L’EIXIDA


Desconvocada la vaga de TMB i aixecats els expedients disciplinaris
16 Abril 2008, 10:09 am
Filed under: Països Catalans, Sant Andreu de Palomar | Etiquetes:

La vaga indefinida convocada pel Comitè de Descansos de TMB queda desconvocada a les poques hores d’iniciar-se. Els treballadors de TMB han acceptat un preacord en que l’empresa cedeix la meitat de les seves reivindicacions i ofereix ferma disposició a negociar la resta d’assumptes reobrint el conveni col·lectiu de forma immediata. A més, s’han retirat tots els expedients disciplinaris.

La matinada del dilluns al dimarts, a partir de les 4’00 hores, les cotxeres del Triangle que TMB té a Sant Andreu tornaven a ser plenes de conductors, gent solidaria amb la causa dels dos dies i agents antiavalots de la Guàrdia Urbana. Els manifestants, que eren al voltant d’un centenar de persones, donaven suport al primer dia de la vaga indefinida que estava prevista a partir del dia 15 d’Abril. La situació va ser més relaxada que en les anteriors ocasions i el clima reivindicatiu i a la vegada distès seguí marcant la trobada. Cap esquirol es va atrevir a saltar-se els mínims, i no hi va haver avís de cap sabotatge.

Mentrestant, a les instal·lacions de TMB una representació del Comitè de Descansos, ens que aglutina en assemblea als treballadors mobilitzats, es reunia des de les 11’00 hores del matí de dilluns amb representants de l’empresa i la mediació oferta per la Generalitat. Així, mentre les cotxeres de tot Barcelona començaven a la matinada la vaga indefinida i les treballadores i persones solidaritzades amb la seva lluita donaven suport a les portes de cada cotxera, els representants d’una i altra part seguien reunits fins ben entrades les 5’00 hores de la matinada del dimarts.

Després de 18 hores de reunions pràcticament ininterrompudes, l’empresa ha cedit i ha fet una proposta en la línia que s’havia demanat des del Desembre passat per part del comitè de descansos. Amb la voluntat declarada d’aturar la vaga indefinida, l’empresa ha ofert als treballadors la meitat del que demanaven, és a dir una reducció de la jornada laboral de 25 minuts diaris (davant els 50 minuts que conformarien els tan reclamats 2 dies setmanals) i l’oferiment per escrit de negociar el conveni de manera immediata per a trobar formes d’arribar a la totalitat i resta de demandes. L’aplicació de les noves mesures, així com l’inici de les negociacions, es farà el proper 6 de Maig.

El caràcter assembleari del Comitè de Descansos que tant incomoda a l’empresa no ha pogut acceptar l’acord sense passar per la discussió amb tots i totes les treballadores. L’assemblea celebrada al casinet de Sants el dimarts a les 12’00 hores, la més multitudinària fins avui, ha decidit acceptar el preacord i començar a negociar, a més d’aixecar la vaga a canvi de que l’empresa retiri els expedients disciplinaris que ha interposat al llarg de la lluita. L’empresa, al migdia del dimarts s’ha negat a aixecar aquests expedients, rebent com a resposta del Comitè de Descansos la nova convocatòria de vaga i de manera informal, una amenaça al correcte funcionament dels serveis mínims. Aquesta reacció unitària i enèrgica dels conductors i conductores ha fet recular a TMB i finalment acceptar l’eliminació d’expedients. Així doncs, la vaga ha quedat finalment desconvocada.

És una primera victòria clara per als i les treballadores. Malgrat tot, ara torna a començar una segona negociació, aquesta vegada però, sense haver de passar nits en vel, patir els atacs policials, estar amenaçats pels expedients disciplinaris i deixar d’ingressar el sou que tanta falta els fa. És a dir, negociar tal i com s’havia demanat des del primer dia per part del Comitè de Descansos cinc mesos ençà.

Anuncis

Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: