L’EIXIDA


Crònica d’un tancament anunciat
5 gener 2008, 7:14 am
Filed under: Sant Andreu de Palomar | Etiquetes: , ,

El passat 13 de desembre, després de dos mesos de lluita i negociacions, es va signar l’acord de tancament de la planta de Mercedes-Benz, amb un 44% de la plantilla en contra. Una setmana després, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar la construcció d’un miler d’habitatges en aquests terrenys. El resultat de la votació va ser el punt i final de la lluita que els i les treballadores de Mercedes-Benz vam engegar com a resposta a l’anunci de tancament de la planta que l’empresa té a Sant Andreu. [Article de Jordi Jiménez, treballador de la Mercedes Benz del Bon Pastor i membre de la FTC-IAC. Publicat a l’EIXIDA de gener de 2008.]

Des que va començar el conflicte, el 5 d’octubre, els representants dels sindicats CCOO i UGT no han deixat de sorprendre’ns. Per què han tingut tanta pressa per tancar la negociació sobre la taula, quan els treballadors/es teníem una posició de poder davant de l’empresa? Per què han posat tantes traves per què els treballadors/es decidíssim en assemblea? Per què van optar per aturar les vagues, desmobilitzant la plantilla en moments clau de la negociació? Per què han mantingut reunions amb els representants de l’empresa al marge dels canals democràtics establerts? Per què han utilitzat els mitjans de comunicació per difondre acords que encara no havien tingut lloc? I per què, fins i tot, han desaparegut enmig de les manifestacions…?

El paper de l’administració en aquests dos mesos també ha estat, diguem-ne, “inquietant”. No puc deixar de preguntar-me com és que han tingut tanta pressa en tancar el procés de negociació, demanant-nos als treballadors/es que cedíssim en les nostres posicions, quan l’empresa tenia uns beneficis extraordinaris i cap necessitat justificable per tancar… Encara avui recordo la vehemència de la Sra. Gemma Mumbrú, regidora del Districte, assegurant-nos que “no permetre’m que els taurons de les immobiliàries hi fiquin cullerada!!”. I m’emociono en evocar la gravetat del Sr. García Bragado, cap d’Urbanisme de l’Ajuntament, afirmant que no es modificaria la qualificació dels terrenys que actualment ocupa la fàbrica.

Per tot això, estic segur que parlo en nom de tots els i les treballadores de l’extinta planta quan dono les gràcies a Vicenç Rocosa i Pere Colell (CCOO), Francisco Maldonado i Félix Esteban (UGT), Elisa Gómez (Inspectora de Treball de la Generalitat), Mar Serna (Consellera de Treball) i Salvador Álvarez (Dir. Gral. de Relacions Laborals), per la seva desinteressada lluita per la continuïtat dels 420 llocs de treball de Mercedes Benz. I tampoc voldria que se’m passés per alt expressar el meu agraïment per la feina ben feta a l’advocat de l’empresa, Sr. Ortiz i Cervelló (antic Dir. Gral. Dept. de Treball).

Des de la Federació de Treballadors de Catalunya-Intersindical Alternativa de Catalunya, no tenim cap dubte que es podrien haver fet molts més esforços per què a Mercedes Benz no li hagués resultat tan fàcil el tancament de la seva planta a Sant Andreu.

Anuncis

1 comentari

[…] el desembre de 2007 quan, després de dos mesos de lluita i negociacions, es signava l’acord de tancament de la planta de Mercedes-Benz, amb un 44% de la plantilla en contra. Una setmana després, l’Ajuntament de Barcelona anunciava […]

Retroping per ERO a Inoxcrom: 175 treballadores al carrer i més especulació « L’EIXIDA
Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: