L’EIXIDA


Comencen els enderrocs a les Cases Barates
16 Abril 2007, 9:03 pm
Filed under: Sant Andreu de Palomar | Etiquetes: ,

Avui mateix, dilluns 16 d’abril, ja han caigut les primeres cases.

Ens fem ressò de la notícia apareguda al portal de contrainformació Indymedia Barcelona signada per Stefano Portelli, que treballa a peu de carrer al Bon Pastor, informa puntualment del desenvolupament dels enderrocaments.

La informació va ser penjada abans que avui, a les 17:45h, comencessin a enderrocar les primeres cases.

—-

Els dos blocs que donen al carrer Basella, entre Tàrrega i Claramunt, seràn els primers blocs de cases barates que cauran sota les urpes de l’especulació. Fa un parell de dies que han aparegut cartells anunciant “DEMOLICIÓ” avisant de no aparcar al voltant d’aquestes cases entre el día 16 i el 21 d’aquest mes.

Aquest mapa intenta explicar els passos que seguirà el procès de demolició de les cases barates. De la totalitat de 783 cases barates del polígon de Bon Pastor, la primera fase preveu l’enderroc de 145, agrupades en 9 blocs (assenyalats en vermell). Durant les últimes setmanes, les cinc famílies (puntets blaus) que continuen vivint dintre d’aquests blocs, per no haver firmat les condicions del trasllat cap als nous pisos, han estat patint accions de “mobbing” per part del Patronat i d’altres entitats, última de les quals va ser el tall de les línies de telèfon per part de Telefònica, que va deixar a dos persones majors de 65 anys per algunes hores sense contacte amb la resta del món.

Una ordre judicial impedeix al Patronat de tocar aquests cinc habitatges, fins que no es resolgui el contenciós interposat en contra del Pla de Remodelació. Aquest contenciós va començar després de que els altres veïns haguessin marxat cap als nous pisos (marcats en negre), per tal de no complicar el trasllat de les famílies que havien decidit firmar les condicions del Patronat. Però l’Associació de Veïns (marcada en gris) va decidir recolzar només la part de veïnat que acceptava les condicions del Patronat, afavorint la crispació entre veïns que van firmar i veïns que no van firmar. Es va arribar a l’extrem de distribuir pel barri pancartes de “REMODELACIÓ SÍ, SEGONA FASE JA”. S’havia vist mai una Associació de veïns posar cartells en contra d’uns veïns? normalment es posen per reclamar actuacions de part de les institucions, en nom dels veïns i veïnes, no en contra!

La política que Patronat i AVV van tenir davant del problema va ser intentar donar la culpa de tots els retrassos de la Remodelació a aquestes 5 famílies. Quan en realitat no hi hagués hagut cap problema en començar a enderrocar els blocs buits ja fa uns mesos, no només els dos del carrer Basella sinò també els dos de cases grans que hi ha entre Granadella i Vilamajor; que a més a més obstrueixen l’entrada als parquings dels nous pisos, perjudicant als veïns reallotjats. El retràs en l’enderroc podem considerar-ho una estratègia per posar els veïns reallotjats en contra de les famílies que resisteixen. Els quals veïns, en la seva majoria (o almenys en el seu sector més sorollós), han caigut plenament en la trampa, aumentant la tensió dins del barri i afegint el rebuig veïnal als problemes que estan vivint aquestes cinc famílies (fuites d’aigua i de gas, inseguretat, talls indiscriminats dels subministraments, vandalisme, etc.). Per no parlar del bombardeig mediàtic i de la marginació informativa: fins i tot al “Canal Metro” surt un petit reportatge sobre el consens i la participació veïnal en el procès de Remodelació de Bon Pastor, on no es menciona res sobre el conflicte.

Els blocs que s’enderrocaran aquesta setmana (assenyalats amb ratlles) estan apartats de la resta de blocs de la primera fase. Són els blocs que menys dificultats presenten per caure. De fet, per a la resta de cases de la primera, hi ha un problema: que teòricament, ja que les cinc cases de que parlavem estan protegides per una ordre judicial, per llei aquesta protecció s’exten també als 25 metros que les rodejen. Així que, no sabem que passarà després d’aquesta setmana. A més a més, hi ha dos blocs més (assenyalats en taronja) que segons el Pla de Remodelació pertanyen a la segona fase però segons el PERI pertanyen a la primera. Aquestes famílies estan vivint en la incertesa: no saben si podran traslladar-se a un pis o si hauran de quedar-se dintre d’una enorme àrea d’obres, entre runa, sorolls i pols, pels pròxims dos-tres anys d’enderrocs i construccions; ja que en el terreny que s’allibererà de les cases es construiran els blocs on es reallotjaran els veïns de la segona fase. Una família d’aquests blocs de fet ha firmat el contenciós administratiu de què hem parlat.

El que està clar és que amb els primers enderrocs caurà també una esperança, que fins que no ens la enderroquin físicament moltxs no volem deixar caure: l’esperança de qué s’hagués pogut salvar integralment, remodelant i acondicionant les cases, un barri obrer, històric, lluitador, de la ciutat. Que es poguessin salvar les cases per a les persones que han viscut en elles i les han cuidat durant tant de temps, construint pisos per als fills i nets del barri que els necessiten. Esperança d’un Pla de Remodelació diferent, respetuós del veïnat i de l’història del barri, no motivat només pels interessos especulatius. No motivat només per les tres torres de pisos de venta lliure que es construiran a la vora del Besós, sobre el terreny públic de les cases barates.

També era la esperança de qué si la ciutat ha de creixer, no sempre sigui a costa dels més febles. Els emigrants que van arribar fa 78 anys a la ciutat (al 1929), des de Murcia, Andalucia, València, o de l’interior de Catalunya, encara avui són els que han de pagar per a les necessitats dels poderosos. Quina “ciutat d’acollida” és aquesta, ón els immigrants que arriven avui des d’Africa, Amèrica Llatina o Asia, ja poden intuir que d’aquí 78 anys (al 2085!) encara seran ells, i els seus fills i nets, que hauran de deixar les seves cases perquè la ciutat “prosperi”

Anuncis

Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: