L’EIXIDA


El Versalles obre amb l’accés al refugi subterrani de la Guerra
11 Abril 2007, 9:14 pm
Filed under: Sant Andreu de Palomar

El cafè, en obres des de l’estiu passat, ha tornat a obrir després d’una reforma que ha permès connectar-lo amb l’antic subterrani de la casa, que durant la Guerra s’utilitzà com a refugi.

Durant aquest temps, a més, s’hi ha fet una reforma que ha permès treure alguns elements arquitectònics originals d’inspiració modernista de l’edifici. A més s’ha retirat el fals sostre que cobria el local i s’ha deixat a la vista un sostre de volta catalana que, igual que les columnes, són d’inspiració modernista. Alhora ha posat al descobert l’antic altell que tenia amagat i s’han posat al descobert els finestrals que donen al carrer en tota la seva dimensió.

El projecte més important, però, ha estat el que ha permès connectar el bar amb l’antic subterrani de la casa, un espai de més de 100 metres quadrats que durant la Guerra Civil va ser utilitzat com a refugi durant els bombardejos. Aquest espai s’aprofitarà ara per fer-hi concerts, presentacions de llibres, tasts de vins, lectures, tertúlies i tota mena d’actes culturals.

Un bar amb història

El bar Versalles s’obrí el 1927, i en aquella època s’anomenava Petit Versalles, fins l’entrada dels franquistes, que obligaren a suprimir l’adjectiu ‘petit’. Durant les col·lectivitzacions de la revolució del 36 el bar passà a mans del poble, i el magatzem servia de refugi.

A finals de la dictadura franquista al Versalles s’hi reunien d’una banda, els inspectors de la policia, i de l’altra, joves contraris a la dictadura, majoritàriament de Bandera Roja que, sense que els altres se n’adonessin, feien reunions clandestines.


Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: