L’EIXIDA


El circ de l’especulació i la hipocresia
18 Desembre 2006, 9:44 am
Filed under: Països Catalans | Etiquetes: ,

Els dos desallotjaments de la Makabra en menys d’un mes tornen a posar damunt la taula el debat sobre la propietat privada, l’ús d’espais i la creació cultural.

El passat 20 de novembre, la Makabra era desallotjada de l’espai que ocupava al Poble Nou des de feia 6 anys. Aquest col·lectiu havia aconseguit donar espai a gran quantitat de propostes artístiques i culturals, així com possibilitat de realitzar activitats negades ara al carrer per la llei del civisme. A més, a l’espai, d’un total de 5000 m2, donava també habitatge a famílies senceres; més de 100 persones n’eren usuàries habituals, ja fos per viure-hi o per desenvolupar-hi activitats.

El fet que fos un espai cultural i artístic, i que el desallotjament es fes sense resposta violenta, va convertir aquest espai en “políticament correcte” va fer que gran quantitat de gent s’apuntés a defensar la Makabra, potser més per interès propi que pel propi col·lectiu. Seria el cas, per exemple, d‘EUiA, que va defensar l’espai desallotjat pel seu soci de coalició i responsable de la Conselleria d’Interior, Joan Saura, d’ICV. Altres col·lectius més arrelats al barri, com l’Assemblea de Joves de Poble Nou, van fer un comunicat fent una aferrissada defensa de l’okupació com un mitjà legítim en qualsevol cas.

En qualsevol cas, la Makabra no es va quedar aturada, i ni quinze dies després, el 2 de desembre, okupaven a dins del complex fabril de Can Ricart. Aquest espai, amenaçat pel projecte del 22@, és l’últim record que queda dempeus del passat obrer del Poble Nou. Precisament és el 22@ el que està convertint aquest barri en una zona terciària d’hotels, oficines i empreses de servei. Dies abans, l’AVV de Can Ricart ja havia fet pública una nota sobre la situació del complex i la postura de l’Ajuntament, que no vol catalogar els edificis i el recinte com a Patrimoni Històric Nacional, tal i com se sol·licitat des de diferents entitats del barri, constituïtdes en la plataforma ‘Salvem Can Ricart‘.

Els i les veïnes de Can Ricart van veure amb bons ulls l’okupació, i n’ajudaren al col·lectiu protagonista, facilitant aigua i menjar, fet que els Mossos d’Esquadra van impedir durant un setge de més de 12 hores. El veïnat ho considerava legítim tant per la pròpia Makabra com per ser una defensa contra els més que probables enderrocaments dels edificis. Mentre el col·lectiu de circ de la Makabra ja preparava activitats per a l’endemà i més dies vista, altres veus s’alçaven en defensa d’aquest nou espai, com Arquitectes Sense Fronteres, que emeteren un comunicat de suport.

Pocs dies després, el 12 de desembre, la Makabra era desallotjada per sorpresa, amb una actuació desproporcionada dels Mossos d’Esquadra, segons van denunciar algunes persones presents. En aquest cas, no van rebre ja el comunicat de suport de cap partit polític oportunista, que veia com els seus socis de coalició, al capdavant dels cossos repressius autonòmics, desallotjaven aquells/es a qui 10 dies abans havien negat fins el pa i l’aigua. El col·lectiu de la Makabra, però, tampoc es va aturar aquest cop, i va aprofitar una presentació oficial sobre l’urbanisme a la ciutat de Barcelona per denunciar el cas davant del mateix alcalde, Jordi Hereu.

Ara, aquells que no massa temps enrere eren tractats com a artistes i creadors culturals per alguns mitjans del poder, passaven a ser altre cop personatges estrafolaris o directament delinqüents a parer dels creadors d’opinió, partits polítics inclosos. Aquesta seqüència de fet, doncs, evidencia un doble raser per part del poder -mitjans i partits- a l’hora de tractar les notícies: en el primer desallotjament, fins i tot era respectable defensar-los i denunciar la falta d’espais on poder desenvolupar activitats culturals. Amb la segona okupació i posterior desallojtament, s’ha posat clarament damunt la taula que el quid de la qüestió és atacar la propietat privada d’arrel, punt en què tots els que estan al poder han tancat files sense dubtar-ho.


Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: