L’EIXIDA


Mor l’ex-dictador xilè Augusto Pinochet
11 Desembre 2006, 9:36 am
Filed under: Món

L’ex-dictador xilè Augusto Pinochet va morir el passat 10 de desembre a l’Hospital Militar de Xile després d’estar una setmana afectat d’un infart i un edema pulmonar.

Pinochet va presidir entre 1973 i 1990 un període dictatorial a Xile en el que es varen cometre brutals atrocitats i assassinats per les que ara la ‘justícia’ el reclama. La dictadura de Pinochet va fer desaparèixer uns 3.000 presos polítics, va torturar i empresonar desenes de milers de dissidents i més de 30.000 xilens van haver d’exiliar-se. Per aquests crims acumula prop de 300 querelles criminals per assassinat i segrest a Xile i altres països.

L’onze de setembre de 1973 Pinochet i altres comandaments militars varen perpetrar un cop d’Estat i varen acabar amb la vida del president socialista Salvador Allende durant l’atac al Palacio de la Moneda. Pinochet va assumir el càrrec de ‘Jefe Supremo de la Nación’ el 27 de juny de 1974 i el 17 de desembre d’aquell mateix any va ser nomenat president.

Poques setmanes després del cop varen constituir una organització de policia secreta, la Dirección de Inteligencia Nacinal (DINA), coneguda per la brutal repressió i tortura contra l’oposició d’esquerres.

Al llarg del seu mandat, Pinochet va viure períodes d’inestabilitat política i disturbis al carrer. El març de 1990, després de perdre un referèndum sobre la seva continuïtat que ell mateix es va veure obligat a convocar el 1988, Pinochet va abandonar la presidència de Xile, però continuà com a cap de les Forces Armades. A més, abans de deixar el poder, es va assegurar la facultat de nomenar als caps de les Forces Armades i la designació de nou senadors. El març de 1998, quan va deixar el càrrec de cap de l’Exèrcit es va nomenar senador vitalici, càrrec que li assegurava la immunitat.

El 1988 per la pressió de diverses exiliades xilenes a l’Estat espanyol Baltasar Garzón va emprendre un procés judicial que va aconseguir la detenció de Pinochet en un hospital de Londres, on havia estat ingressat.

Durant 503 dies Pinochet va estar arrestat a Londres, però finalment el Regne Unit desestimà la petició d’extradició al·legant raons humanitàries. Aquest fou el detonant d’una llarga serie de causes judicials que es succeïren després a Xile.

Fins al moment, cap procés judicial ha fructificat.

Aquí teniu l’enllaç de dos articles d’opinió interessants sobre Pinochet i la situació de Xile:

http://www.lafabrica.milnou.net/?template=interior&categoria=25&id_article=286

http://www.lafabrica.milnou.net/?template=interior&categoria=15&id_article=284

Anuncis

Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: