L’EIXIDA


Què és el Sant Andreu Informa’t?
31 Març 2006, 8:37 am
Filed under: Actes de L'EIXIDA, Comunicació

El Sant Andreu Informa’t, un projecte que tot just comença.

El Sant Andreu Informa’t és un projecte independent i autogestionat de comunicació crítica andreuenca. És un projecte, perquè tal i com explicarem, tot just es troba a les beceroles del que, ara per ara, aspirem a ser. És independent perquè no està lligat a cap institució, associació, col·lectiu o organització preexistent del nostre poble; volem formar el nostre propi ens. És autogestionat, perquè no rebem ni volem rebre subvencions de cap tipus; acceptem només certa publicitat com a font d’ingressos, sense arribar-ne a la dependència. Considerem que l’autogestió és l’única manera d’expressar-te lliurement sense l’ombra de la censura, i alhora ajuda a fomentar l’emancipació col·lectiva al no dependre de res ni ningú. És crític perquè la informació que volem donar no és la que sempre surt als mitjans de comunicació oficials o institucionals, tinguin l’abast que tinguin; ni tampoc oferim les notícies des del seu punt de vista oficial; tenim la nostra pròpia opinió, i això és innegable. I és andreuenc, doncs perquè la nostra voluntat és sobretot la d’informar sobre el que passa a Sant Andreu de Palomar, tant a la gent del poble com la de més enllà.

En l’època actual en què vivim, el bombardeig constant d’informació ens anul·la la capacitat crítica de veure-hi més enllà, tant en les notícies que ens informen com de les que ni ens diuen paraula. Aquesta situació es dóna no només a nivell macro, global o nacional, sinó que també succeeix a una escala més reduïda. Aquí, els interessos d’editores comercials, d’institucions públiques o d’associacions corporativistes, totes elles necessitades de legitimar-se, actuen com a canalitzadors d’allò que és notícia i què no, i de com s’enfoquen aquestes.

El Sant Andreu Informa’t neix sabent que no pot fer front a la potència mediàtica que d’altres publicacions andreuenques tenen; no és el nostre objectiu ni la nostra meta. El nostre projecte vol, modestament, aportar un punt de vista diferent, crític amb allò sovint incriticable, amic dels i les sense veu, megàfon de les altres notícies que passen, sovint inadvertides, a Sant Andreu i arreu.

El projecte del Sant Andreu Informa’t vol esdevenir una eina de doble direcció pel que fa a la informació a Sant Andreu, i ho vol fer per 3 vies diferents: El ‘Butlletí Mensual Popular’, la base inicial del projecte. Publicació gratuïta de difusió impresa per Sant Andreu i electrònica allà on se’ns demani. La seva principal funció és la d’informar a Sant Andreu, sobre el que passa al poble com arreu. El canal de la doble direcció: el col·lectiu editorial del Sant Andreu Informa’t volem cuidar-nos de publicar les notícies de Sant Andreu més enllà dels límits del poble; aprofitant les avantatges d’Internet, penjarem notícies als portals d’informació més rellevants, i farem arribar la publicació electrònicament a tants punts com puguem. El portal informatiu: és sens dubte el repte més ambiciós i, ara per ara, irrealitzable. La idea és és esdevenir un portal informatiu de Sant Andreu que s’actualitzi amb regularitat, per tal de mantenir informada i al dia a la gent del poble. Per trobar-nos a l’inici del projecte, aquesta via queda de moment aparcada, però és una fita que volem aconseguir.

El Sant Andreu Informa’t, però, no podrà caminar ferm i decidit ni desenvolupar aquests projectes (o més!) si no compta amb la col·laboració, de la forma que sigui, de la gent de Sant Andreu de Palomar. Si tens ganes de construir, des de la base i des del principi, un mitjà de comunicació alternatiu, crític i popular, no ho dubtis, el Sant Andreu Informa’t és també el teu projecte.

Equip editorial del Sant Andreu Informa’t

santandreu.informa@gmail.com


Els comentaris estan tancats.%d bloggers like this: